Infrastructura energetică ucraineană a fost vizată de atacuri rusești. ”Precizia rachetelor este impresionantă”
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Rusia a atacat infrastructura energetică a Ucrainei.

Forțele rusești au lansat 99 de rachete și drone într-un al patrulea atac masiv împotriva infrastructurii energetice ucrainene din ultimele 10 zile.

Trei centrale electrice alimentate cu combustibili fosili au fost grav avariate, a precizat compania energetică ucraineană DTEK într-un comunicat.

”Toată noaptea, Rusia a lansat fără milă rachete și drone împotriva infrastructurii energetice ucrainene - acum toată Ucraina este în alertă aeriană. Ajutorul nostru este necesar acum”, a transmis pe X ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink.

Forțele ucrainene de apărare aeriană au reușit să doboare 84 din cele 99 de rachete și drone pe care Rusia le-a lansat asupra Ucrainei în noaptea de vineri spre sâmbătă, a declarat comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mykola Oleshchuk, într-un comunicat.

Peste 50 de drone și aproape 40 de rachete

Asaltul a implicat 60 de drone și 39 de rachete de diferite tipuri, inclusiv trei rachete balistice hipersonice Kh-47M2 Kinzhal lansate din aer. Rachetele proveneau din regiunile Ryazan, Kursk și Belgorod din Rusia, precum și din Peninsula Crimeea ocupată.

”Inamicul a atacat instalațiile energetice din regiunile Dnipropetrovsk, Cherkasy, Kirovohrad și Ivano-Frankivsk. Centralele termice și substațiile au fost avariate, lăsând serviciile de utilități, industria locală și populația fără energie electrică", a scris Ministerul ucrainean al Energiei.

Lipsa energiei electrice a fost cauzată de ostilitățile din regiunile Vinnytsia, Donețk, Harkov și Kherson, a raportat compania energetică de stat Ukrenergo.

În acest an, atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice au devenit mai precise și mai mortale, a declarat joi directorul operațional al DTEK, Dmytro Sakharuk, în cadrul unei conferințe la Kiev.

"Precizia rachetelor este impresionantă. Dacă înainte acestea aterizau la o distanță de 100 de metri până la 200 de metri de țintă, mai nou aceasta a fost de aproximativ 1 metru. Pagubele sunt enorme. Nu există acoperișuri, nu există echipamente, doar un câmp pustiu rămas la facilitățile noastre după atacuri... pământ pârjolit", a transmis Sakharuk, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel