Infracțiunile motivate de ură, în creștere în Franța. Raportul Ministerul francez de Interne
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Ministerul francez de Interne transmite că infracțiunile motivate de ură sunt în creștere în Franța.

În timp ce Franța se confruntă cu tensiuni crescute care vizează rasismul legat de conflictul din Orientul Mijlociu și cu popularitatea fără precedent a extremei drepte în perspectiva alegerilor europene din această vară, infracțiunile motivate de ură sunt în creștere, conform unor noi date.

Infracțiunile "de natură rasistă" au crescut cu 32% din 2022 până în 2023, informează Ministerul francez de Interne. Acest tip de infracțiuni s-a dublat în ultimul trimestru al anului 2023, după atacul terorist al Hamas din 7 octombrie și războiului lansat de Israel. Numărul actelor antisemite a crescut de patru ori, a constatat ministerul.

Mitingurile împotriva antisemitismului din toamna anului 2023 au fost stimulate de valul de incidente.

Creșterea numărului de infracțiuni motivate de ură are loc, de asemenea, pe fondul unei creșteri a popularității extremei drepte franceze. Partidul Adunarea Națională, cel mai popular partid politic de extremă-dreapta din Franța, este pe cale să obțină o victorie istorică la viitoarele alegeri europene. Jordan Bardella, liderul partidului, în vârstă de 28 de ani, este al doilea cel mai popular politician din Franța, după fostul prim-ministru Édouard Philippe.

Peste 10.000 de infracțiuni

Forțele de ordine au constatat că 15.000 de infracțiuni au fost comise în 2023 "pe baza etniei, naționalității, rasei sau religiei", în creștere față de 12.600 în 2022. Au existat 8.800 de victime ale comportamentului rasist și 4.200 de persoane acuzate de infracțiuni motivate de ură, au precizat autoritățile.

Marea majoritate a infracțiunilor care vizează rasismul au constat în provocări, insulte și acte de defăimare.

Raportul a arătat că în orașe s-au comis mai multe infracțiuni care vizează rasismul decât în zonele suburbane sau rurale. Parisul și împrejurimile sale au înregistrat un număr de infracțiuni care vizează rasismul aproape dublu față de media pe țară, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel