Informaţiile de pe ambalajele alimentare vor fi mai clare şi mai lizibile
Parlamentul European a adoptat miercuri legea care prevede etichetarea mai lizibilă a alimentelor. Astfel, consumatorii vor putea face alegeri în mai bună cunoştinţă de cauză şi mai sănătoase atunci când cumpără alimente, pentru că pe etichetă vor fi afişate lizibil toate informaţiile importante.
Pe viitor, valoarea energetică, precum şi cantităţile de lipide, acizi graşi saturaţi, carbohidraţi, glucide, proteine şi sare vor trebui să fie uşor de observat pe pachetele alimentare, astfel încât consumatorii să poată identifica mai repede aceste informaţii.
"Noile reguli ar trebui să asigure informaţii mai multe şi mai bune consumatorilor, pentru ca aceştia să poată alege în cunoştinţă de cauză atunci când cumpără. Mai mult decât atât, industria alimentară va trebui să beneficieze la rându-i, ar trebui să existe mai multă stabilitate juridică, mai puţină birocraţie şi o mai bună legislaţie în general. ... acest lucru este foarte important pentru IMM-uri.(...) mai mult de 80% din sectorul alimentar la nivelul UE este reprezentat de IMM-uri.", Raportoarea Parlamentului, Renate Sommer.
Odată ce legislaţia va fi aprobată şi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, întreprinderile din industria alimentară vor avea la dispoziţie trei ani să se conformeze. Acestea vor beneficia de încă doi ani, deci cinci ani în total, pentru a respecta normele referitoare la declaraţia nutriţională. Dacă declaraţia nutriţională este făcută disponibilă voluntar în avans, aceştia vor trebui să se conformeze noilor reguli la o dată anterioară, şi anume la trei ani de la publicarea acestora.
Pe etichetă va fi afişată lizibil ţara de origine
Provenienţa anumitor alimente, cum este carnea de vacă, mierea, uleiul de măsline, fructele proaspete şi legumele, trebuie deja indicată pe etichete în concordanţă cu legislaţia sectorială specifică. Acest lucru a devenit deja obligatoriu acolo unde absenţa sa ar duce la inducerea în eroare a consumatorului. La solicitarea Parlamentului, această obligaţie va fi acum extinsă la carnea proaspătă provenită de la porci, oi, capre şi păsări. La doi ani de la intrarea în vigoare a noului regulament, Comisia va trebui să introducă regulile de implementare în acest scop.
Potrivit noilor reguli, valoarea nutriţională şi cantităţile de lipide, acizi graşi saturaţi, carbohidraţi, glucide, proteine şi sare, trebuie să apară într-un mod vizibil pe ambalaj, în formă de tabel, împreună şi în acelaşi câmp vizual. Toate aceste informaţii trebuie să fie raportate la 100g sau 100ml. În plus, aceste informaţii ar putea fi raportate şi per porţie.
Legea prevede neinducerea în eroare a consumatorului
Noile reguli vor asigura totodată că respectivii consumatori nu sunt induşi în eroare prin modul de ambalare al alimentelor, cu privire la aspectul, descrierea şi prezentarea cu ajutorul imaginilor, toate acestea urmând să fie reglementate mai strict.
De asemenea, alimentele care arată similar cu altele, dar conţin ingrediente diferite, cum este cazul alimentelor "asemănătoare brânzei" având la bază surse vegetale (denumite "alimente imitate"), vor fi uşor de identificat. Acolo unde un ingredient pe care te-ai aştepta să-l găseşti în mod normal, a fost înlocuit, acest lucru va trebui să fie clar specificat pe partea din faţă a ambalajului folosind un font proeminent lângă numele mărcii, se arată în acord.
Carnea tocată ce conţine bucăţi de carne combinate trebuie să fie etichetată "carne formată", aceleaşi reguli urmând să fie aplicate şi în cazul "peştelui format".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News