Informații noi despre istoria Lunii. Au fost analizate probele de la misiunile Apollo / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Informații noi despre istoria Lunii. Au fost analizate probele de la misiunile Apollo  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Informații noi despre istoria Lunii. Au fost analizate probele de la misiunile Apollo / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
O nouă analiză a probelor de rocă Apollo dezvăluie informații despre istoria timpurie a Lunii.

O nouă analiză relevă faptul că rocile lunare vulcanice readuse pe pământ din misiunile Apollo au semnături izotopice care oferă informații despre istoria timpurie a Lunii. Evenimentele în cauză includ formarea miezului dens și metalic al Lunii și cristalizarea oceanului magmatic lunar, o mare de rocă topită și metal despre care se crede că a acoperit suprafața Lunii timp de aproximativ o sută de milioane de ani după formarea sa.

Cercetarea a folosit o metodă numită spectrometrie de masă ionică secundară (SIMS) pentru a efectua noua analiză a specimenelor de sticlă vulcanică duse înapoi pe Pământ de misiunile Apollo 15 și 17. Se consideră că aceste mostre se numără printre cele mai vechi materiale de pe Lună. Studiul se concentrează în special asupra concentrațiilor de izotopi de sulf, care ar putea oferi informații despre schimbările chimice care apar pe lava Lunii de la generarea, transportul și erupția lor.

Oamenii de știință au examinat 67 de eșantioane individuale de sticlă vulcanică topită în noul studiu, care sunt mici pete de lavă topită prinse în interiorul sticlei. Aceste incluziuni de topire păstrează probele de lavă înainte de eliberarea de sulf, iar alte substanțe chimice sunt eliberate în forme gazoase în timpul unei erupții într-un proces numit degazare. Prin urmare, aceste probe sunt valoroase, deoarece sunt probe neadulterate ale sursei originale de lavă.

Pe baza calculelor lor, s-a constatat că lava recuperată din probe provenea din diferite rezervoare din interiorul Lunii, cu rapoarte diferite de izotop de sulf. Acest lucru, la rândul său, ar putea oferi informații cu privire la evenimentul istoriei lunii timpurii care a provocat crearea acestor mostre, potrivit ScienceTimes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel