Informații din SUA: Iranul ar cere ajutor Rusiei pentru a-și accelera programul nuclear
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Nuclear Threat Initiative
Sursa Foto YouTube Nuclear Threat Initiative
Iranul ar cere ajutor Rusiei pentru a- și accelera programul nuclear. Acest lucru a fost dezvăluit de postul CNN citând surse de informații americane. 

Potrivit CNN, Iranul ar cere ajutor Rusiei pentru a-și accelera programul nuclear. Acest lucru a fost dezvăluit de postul CNN citând surse de informații americane.

Teheranul i-ar fi cerut Moscovei material fisionabil și combustibil nuclear capabil să alimenteze reactoarele atomice ale Iranului și, eventual, să reducă timpul necesar pentru construcția unei bombe nucleare. Nu este clar, precizează CNN, dacă Rusia a fost de acord să contribuie la planurile de dezvoltare nucleară ale Iranului. De reamintit că Moscova s-a opus de mult timp ca Iranul să obțină o armă nucleară.

Dar propunerea iraniană a venit pe fondul unui parteneriat în expansiune dintre Iran și Rusia, care în ultimele luni a inclus Iranul în trimiterea de drone și alte echipamente în Rusia pentru a fi folosite în războiul său din Ucraina, iar Moscova ar putea sfătui Teheranul cu privire la modul de a suprima o mișcare de protest care mătura Iranul, au spus oficialii americani.

Iranul a spus că programul său nuclear este doar în scopuri pașnice și că și-a oprit în mod oficial programul de arme, dar oficialii americani au declarat că activitățile de îmbogățire a uraniului ale Iranului au depășit cu mult parametrii acordului nuclear din 2015 și că timpul  care ar fi necesar pentru ca Iranul să producă suficient material fisionabil pentru o armă nucleară s-a scurtat la doar câteva luni.

În iunie, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, i-a avertizat pe parlamentari că ”programul nuclear al Iranului merge în galop înainte... Cu cât acest lucru durează mai mult, cu atât timpul de erupție scade... acum, potrivit rapoartelor publice, a scăzut la câteva luni în cel mai bun caz. Și dacă acest lucru continuă, se va reduce la câteva săptămâni.”

Ucraina a susținut că Iranul caută ajutor de la Rusia

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a sugerat săptămâna trecută că Iranul caută ajutorul Rusiei pentru programul său nuclear în schimbul asistenței militare pe care i-a acordat-o Moscovei, dar informațiile obținute de SUA nu indică existența unei astfel de cereri, au spus sursele.

Sursele au declarat pentru CNN că preocupările Iranului s-au acutizat în timpul verii, deoarece părea să se apropie de un nou acord nuclear cu SUA și alte puteri mondiale cunoscut sub numele de P5+1 – un grup care include Rusia.

Teama Iranului era că o viitoare administrație a SUA s-ar putea retrage dintr-un acord, așa cum a făcut administrația Trump în 2018, așa că a căutat un acord secundar cu Rusia care să îi permită să-și reconstituie rapid programul nuclear, dacă ar fi fost necesar.

Relațiile dintre Rusia cu SUA  și IRAN

Întrebat dacă parteneriatul în continuă dezvoltare dintre Iran și Rusia a fost un factor în deraierea discuțiilor privind acordul nuclear, un oficial înalt al administrației a declarat pentru CNN: ”În mod evident, acordurile secundare dintre Rusia care au subminat în mod fundamental structura acordului din 2015 ar fi o îngrijorare serioasă și ar reduce și mai mult posibilitatea revenirii la acord.” 

James Acton, co-director al Programului de politică nucleară la Carnegie Endowment for International Peace, a spus că nu crede că Iranul are neapărat nevoie de ajutor, dar că au un stimulent, și anume să producă combustibilul mai rapid, mai ieftin și mult mai rapid.

”Au stimulente clare pentru a cere ajutor, în special în ceea ce privește combustibilul”, a spus Acton. ”Cu patru ani în urmă, când relațiile dintre SUA și Rusia erau proaste, dar nu catastrofale, aș fi  ost destul de sceptic de faptul că Rusia va oferi ajutor Iranului”, a adăugat Acton. ”Dar, în condițiile de astăzi, în care relațiile dintre SUA și Rusia sunt extrem de proaste și relațiile ruso-iraniene se îmbunătățesc, cred că ecuația arată cu totul diferit pentru Rusia” mai spune James Acton. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel