Inflație de neoprit, niveluri ”astronomice” în 2023. Este prognozată cea mai lungă recesiune: Oamenii vor trăi din economii sau credite scumpe
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Un avertisment major vine din Anglia: inflația va ajunge la niveluri astronomice. 

Inflația se va ridica la niveluri ”astronomice” în anul următor, forțând Banca Angliei să majoreze ratele dobânzilor mai mult decât se aștepta anterior, potrivit unui important grup de analiză, citat de TheGuardian. Avertismentul din Marea Britanie vine fix în momentul în care și-n România se discută despre asta. 

Citește aici: BNR, cea mai așteptată decizie ar putea fi luată vineri - surse. Elena Cristian: Tare îmi e că ne vom întoarce la situația din 2016, la dramele și nenorocirile de atunci

Recesiune prelungită

Institutul Național de Cercetări Economice și Sociale (National Institute of Economic and Social Research - NIESR n.r.) a prognozat, de asemenea, o recesiune lungă care va dura și anul viitor și va afecta milioane de gospodării dintre cele mai vulnerabile, în special în zonele cele mai sărace ale țării.

NIESR a spus că prețul gazului crește, iar creșterea costului alimentelor ar duce inflația la 11% înainte de sfârșitul anului.  Stephen Millard, directorul adjunct al Institutului, a declarat că economia Marii Britanii se va contracta timp de trei trimestre consecutive, scăzând cu 1% până în primăvara anului viitor.

Guvernul se confruntă cu solicitări de a interveni cu sprijin suplimentar pentru familiile în dificultate, în timp ce NIERS avertizează că veniturile medii vor scădea cu un record de 2,5% în acest an, lăsând milioane de familii să trăiască din economii sau credite scumpe și asta doar pentru a plăti costurile esențiale de încălzire și alimentele, în iarna care urmează. 

Este de așteptat că numărul de gospodării fără economii să se dubleze până la 5,3 milioane, la nivelul anului 2024.

Familiile din nord-est, care se bazează foarte mult pe locurile de muncă din sectorul public, sunt cele mai predispuse să vadă că economiile lor dispar pe necesitățile de zi cu zi. 

Raportul a prezentat o imagine mai sumbră decât majoritatea previziunilor privind economia Regatului Unit, care au avut tendința de a minimiza probabilitatea unei perioade lungi de contracție.

Oficialii Băncii Angliei își vor da verdictul asupra stării economiei joi, când comitetul de politică monetară (MPC) al băncii centrale va lua cea mai recentă decizie privind ratele dobânzilor și va publica revizuirea trimestrială.

Amintim că-n România vineri urmează să fie luată o decizie (vezi în link-ul de mai sus). 

Citește și: Românii nu mai au bani de rate şi se înghesuie la bănci. Cer trecerea de la ROBOR la IRCC. Adrian Vasilescu: E cea mai rapidă inflaţie din ultimii 40 de ani. Să nu scoatem din context

Inflația în România: 14,49%

”În discuțiile privind comportamentul recent al inflației, membrii Consiliului (de Administrație al Băncii Naționale a României) au arătat că rata anuală a inflației și-a accelerat creșterea în primele două luni din trimestrul II mai mult decât s-a anticipat, în condițiile unui salt amplu consemnat în aprilie, la 13,76 la sută, de la 10,15 la sută în martie, urmat de un avans moderat în luna mai, la 14,49 la sută. S-a remarcat că cea mai mare parte a creșterii a fost determinată din nou de componente exogene ale IPC, mai cu seamă de scumpirea consistentă și peste așteptări a energiei electrice și gazelor naturale, pe fondul modificării începând cu luna aprilie a caracteristicilor schemelor de plafonare a prețurilor. Influențe peste așteptări, dar modeste, au venit din continuarea majorării prețului combustibililor, sub impactul ascensiunii abrupte a cotației țițeiului, în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate, precum și din scumpirea unor utilități publice, în corelație cu mărirea prețurilor energiei” arată ultima comunicare BNR, din 6 iulie 2022. 

Citește și: EXCLUSIV  Prof. Coșea anunță un mare pericol: În primăvara lui 2023, explozie a prețurilor. Val de falimente și șomaj

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel