Inflaţia şi preţul ridicat al chiriilor, motivul pentru care o treime din Generaţia Z încă stă cu părinţii. Şi nu au de gând să plece
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Karolina Grabowska, Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska, Pexels
O treime din membrii Generaţiei Z, oameni cu vârste între 18 şi 25 de ani, încă locuieşte cu părinţii. Şi, conform unor studii, nici nu plănuiesc să se mute. 

O cercetare de piaţă a stabilit că, din 1022 de americani cu vârste în 18 şi 25 de ani, 29% încă locuiesc acasă cu părinţii sau alte rude. Aceştia descriu căminul copilăriei drept "o soluţie locativă pe termen lung", conform studiului citat de Business Insider. 

Şi totul pleacă de la alternativă şi costul ei. Dintre membrii generaţiei Z care au plecat din casa părintească pentru a sta în chirie sau în propria casă, luată prin credit, 32% estimează că dau pe locuinţă jumătate din ceea ce câştigă lunar. 

În SUA, preţurile chiriilor au crescut 0,8% în luna iunie faţă de luna mai, iar ratele au crescut cu 5,6% faţă de anul trecut, conform sursei citate. Chiriile în Manhattan, spre exemplu, sunt la un maximum istoric, de peste 5000 de dolari pe lună. 

"Pandemia a avut un impact major. Generaţia Z a fost trimisă acasă de la facultate sau nu a avut parte de un loc de muncă şi de siguranţa financiară necesară pentru a avea propria locuinţă", explică Colleen McCreary, avocat de drept financiar. 

28% dintre cei intervievaţi spun că nu îşi permit să pună bani deoparte în acest moment, iar jumătate dintre aceştia atribuie acest lucru inflaţiei. 

Inflaţia, privită în context global 

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, afirmă că inflaţia trebuie privită în context global, pentru că ea afectează toată lumea. 

"Important este, când discutăm asemenea chestiuni, să nu scoatem din context. Pentru că contextul este global. De la un capăt la altul al lumii, cunoaştem cea mai rapidă inflaţie, cea mai rapidă creştere a preţurilor din ultimii 40 de ani. Li se întâmplă şi americanilor, şi europenilor, li se întâmplă multor ţări. Nu putem să vorbim despre ce se petrece în România fără să nominalizăm acest context. Omenirea tot bifează crize, aşa se întâmplă de când lumea", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, întrebat ce părere are despre faptul că românii fac cereri la bănci să îşi schimbe dobânzile la credite, prin trecerea de la ROBOR la IRCC. 

"Aşa este, dar pe români nu îi încălzeşte cu nimic, când nu mai au bani de rate, că şi americanii plătesc la fel. Ce sfaturi le daţi românilor?", a fost întrebat economistul la România TV. 

"Sigur că peste tot în lume se pune problema rezolvării acestei chestiuni, dar inflaţia este globală. Mie mi-e greu să dau un sfat. IRCC-ul, sigur că da, este acum 2,65%. ROBOR-ul de ieri este 8,01%. Este mare diferenţă. Şi aici este o realitate care a venit peste noi fără să o putem controla. Sunt 2 tipuri de calcul la rata dobânzii. Legea a făcut asta şi ne supunem legii", a mai declarat Adrian Vasilescu. 

Inflația în zona euro atinge un nou record istoric: 8,9% în luna iulie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou maxim istoric în luna iulie, ceea ce menţine presiunile asupra Băncii Centrale Europene să opteze pentru o nouă majorare semnificativă a costului creditului în luna septembrie, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 8,9% în luna iulie 2022, depăşind precedentul maxim istoric de 8,6% înregistrat în luna iunie. Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat este peste estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 8,6%. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel