Data publicării:

Inflaţia a trecut de 10%. Cristache: Majoritatea parlamentară împachetează fum. Mută banii dintr-un buzunar în altul

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României

Cătălin Cristache, fost deputat din partea PMP, critică pachetul de măsuri sociale al coaliţiei de guvernare şi spune că singurul lucru făcut este mutarea unor bani dintr-un buzunar al statului, în altul. 

"Inflaţia a depăşit pragul de 10% în timp ce majoritatea parlamentară PSD – PNL – UDMR înpachetează fum prin măsuri socio-economice fără impact real, pentru că mută, de fapt, banii dintr-un buzunar al statului în altul.

Este o prăbuşire a puterii de cumpărare a populaţiei cum nu s-a mai întâmplat de la intrarea României în Uniunea Europeană, iar tensiunea socială este în creştere semnificativă. Nu cu vouchere de 4 lei pe zi se vor rezolva problemele românilor (metodă ceauşistă altfel), ci cu măsuri clare de reducere a TVA şi de plafonare a preţului la combusitibili (prin tăierea accizelor şi taxelor percepute de către stat", a scris Cătălin Cristache pe Facebook. 

Noul LIDER al inflaţiei. Vasilescu, BNR: Scumpire peste medie. Banca Naţională a făcut o mutare bună

Adrian Vasilescu, consultant BNR, a anunţat că inflaţia din România are un nou lider, dar şi că BNR a făcut o mutare bună când a mărit dobânda de politică monetară. 

"Am văzut o schimbare fermă de lider. Practic au pierdut întâietatea ca factori producători de inflaţie mărfurile nealimentare, care au trecut acum pe locul 2, şi a luat luat conducerea plutonul de mărfuri alimentare. În primul rând pâinea. Avem o scumpire peste medie la pâine. Media inflaţiei la mărfuri alimentare este 11,20% pe an şi la pâine este de 16,36%. La cartofi, o creştere şi mai mare, peste medie, 36,50%, la citrice peste medie, 12,82%, la ulei 32%, iar peste medie, margarina 16,82%. Ce arată aceste cifre? Arată în primul rând că Banca Naţională a făcut o mutare bună când a ridicat cu 0,50% dobânda de referinţă pentru, că deşi de s-a ajuns clar la concluzia în toate băncile centrale şi în toate sistemele de analiză din lume că această inflaţie globală, care este determinată de criza energetică, nu poate fi lovită în niciun fel cu măsuri de politică monetară. Aici e nevoie doar de măsuri structurale. Dar iată că Banca Naţională, înăsprind politica monetară şi ridicând cu 0,50% dobânda de referinţă în recentul Consiliu de Administraţie, arată că se produc efecte de runda a doua. Toate aceste efecte în planul inflaţiei sunt efecte de runda a doua. Deci mărfurile energetice, produsele energetice, au umflat preţurile în toată lumea, au făcut inflaţie mare peste tot, o inflaţie cum nu s-a mai văzut din anii 70, dar iată că acum se produc efecte de runda a doua în sensul că curentul electric, care s-a scumpit foarte mult în lunile din urmă, scumpeşte în continuare chiar dacă uitându-ne la curentul electric vedem că preţurile au scăzut în luna martie şi a scăzut şi efectul lor în preţurile anuale", a explicat Adrian Vasilescu.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel