Data actualizării:
Data publicării:

Carmen Avram, apel către PE, CE și Consiliul Europei. Sassoli, liderul PE, primul care a răspuns - SCRISORI

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Europarlamentarul Carmen Avram a făcut apel la Parlamentul European, Consiliul Europei şi Comisia Europeană pentru salvarea presei la nivel european, după ce industria a fost afectată de criza COVID-19. Primul care i-a răspuns a fost preşedintele PE, David Sassoli. 

"Aşa cum bine spuneţi, în aceste vremuri excepţionare ne bazăm mai mult ca niciodată pe presa liberă, precum şi pe libera circulaţie a informaţiilor despre pandemie şi toate ramificaţiile ei. Rolul media este vital pentru democraţiile noastre şi trebuie să fie susţinut. 

Jurnaliştii liber-profesionişti şi industria media sunt grav afectate de impactul economic al măsurilor de sănătate publică luate în toate statele membre ale UE. Companiile şi-au restrâns activitatea, astfel că nu mai pot investi în publicitate, aspect vital pentru cele mai multe publicaţii. Vă pot informa că Comisia pentru Cultură şi Educaţie monitorizează situaţia cu mare atenţie şi a observat că în unele state membre, publicitatea în media a scăzut cu până la 80 la sută. 

Sunt moduri prin care Guvernele pot sprijini industria media. Una dintre aceste metode este prin crearea unor campanii publice de sănătate la scară largă. Asta se întâmplă, dar la un nivel insuficient pentru a acoperi golul. 

În termeni practici, sunt două modalităţi rapide prin care UE poate sprijini industria media. În primul rând, prin Iniţiativa de Investiţii ca Răspuns la Coronavirus aprobată de Parlamentul European pe 26 martie, putem debloca fonduri structurale pentru a sprijini micile afaceri. Aceste fonduri se aplică şi industriei media. În al doilea rând, Comisia Europeană analizează solicitările statelor membre pentru derogări şi pentru ajutoare de stat, astfel încât să fie ajutate micile afaceri. Şi de aici pot beneficia companiile din industria media. 

Dincolo de răspunsul imediat la această stare de urgenţă, va trebui să luăm măsuri ambiţioase pe termen scurt, mediu şi lung pentru a sprijini industria media, dar şi celelalte sectoare economice afectate de pandemie. Toate statele membre au datoria de a proteja valorile fundamentale din Articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene. Nimeni  nu poate folosi pandemia pentru a limita drepturi şi libertăţi. 

Voi transmite solicitarea şi către Comisarul European Verheyen, care conduce Comisia De Cultură şi Educaţie", a transmis David Sassoli, preşedintele Parlamentului European. 

Ce a cerut Carmen Avram 

"Pentru jurnalişti, criza COVID-19 este o sabie cu două tăişuri. Deşi oamenii sunt dornici să primească informaţii, iar consumul de ştiri a crescut simţitor, publicaţiile care trăiesc din reclame au început să piardă bani. Amânarea sau anularea unor evenimente va duce la o scădere a veniturilor pentru televiziuni. În unele state membre, reportajele de teren au devenit aproape imposibil de făcut din cauza măsurilor de carantină şi a restricţiilor de călătorie. 

În acelaşi timp, jurnaliştii specializaţi pe sport, entertainment sau evenimente nu mai au despre ce să scrie de câteva săptămâni, iar viitorul nu arată prea bine pentru ei: s-ar putea trezi cu salariile tăiate sau chiar concediaţi. 

Astfel, ca fost jurnalist, fac apel la Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul Europei pentru ca industria media să fie adăugată în Planul de Revenire post Pandemic, la nivel european. 

Ţinerea în viaţă a industriei media, liberă de orice interferenţă politică, este vitală, pentru a informa în mod corect şi pentru a combate ştirile false", a transmis Carmen Avram în scrisoarea către organismele europene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel