Urmărește emisiunea live
Indicele ROBOR la trei luni crește la 5,52%
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Fotografie creată de Burak Kebapci, de la Pexels
Fotografie creată de Burak Kebapci, de la Pexels
Indicele ROBOR la trei luni a fost cotat la 5,52%.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat, luni, la 5,52%, de la 5,50% vineri.

De la începutul lunii, indicele s-a majorat cu peste 8,5%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de peste 80%. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,71%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 5,94%.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală. BNR a decis la cea mai recentă ședința a CA să majoreze dobânda-cheie de la 3% la 3,75%, precum şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an.

Marcel Ciolacu: Nu avem o criză alimentară în România

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că în România nu este criză alimentară, iar în planul de măsuri pentru sprijinirea populaţiei au fost incluse ajutoare şi pentru industria alimentară şi agricultură.

Întrebat, la sediul central al PSD, care sunt măsurile de protecţie pe care le iau autorităţile pentru a se evita problemele în privinţa alimentelor, Ciolacu a răspuns astfel: „Nu avem o criză alimentară în România. (...) Inflaţia şi scumpirile au fost şi din cauza lanţului de aprovizionare.”

Potrivit liderului PSD, coaliţia de guvernare a inclus în planul de măsuri pentru sprijinirea populaţiei şi ajutoare pentru industria alimentară şi agricultură, fiind acordat un bonus pentru cei care procesează produsele în ţară. „Este pentru prima oară când venim cu 10%, un bonus, pentru cei care procesează în România. Nu s-a mai întâmplat acest lucru. Nu pot fi efecte într-o zi, fiindcă nu s-a strâns recolta ca să aibă ce să proceseze. Să avem răbdare”, a mai spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel