Îndepărtarea Turciei de NATO este 'tulburătoare', remarcă Mark Esper, propus să preia conducerea Pentagonului
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Mark Esper, propus pentru postul de secretar american al apărării, şi-a exprimat marţi dezamăgirea faţă de faptul că în ultimii ani Turcia s-a îndepărtat de NATO şi a avertizat din nou Ankara că trebuie să aleagă între rachetele ruseşti S-400 şi avioanele americane F-35, relatează agenţia DPA.

Este foarte tulburător să vedem cum în ultimii ani ei s-au îndepărtat de Alianţa în care sunt membri din anii '50, a spus Esper în faţa comitetului pentru servicii armate din Senatul american.

Decizia lor privind S-400 este una greşită şi dezamăgitoare, a completat el, după ce Turcia a recepţionat săptămâna trecută primele componente ale rachetelor antiaeriene S-400 achiziţionate din Rusia.

Mark Esper a reafirmat că Turcia nu mai poate participa la programul avionului american invizibil F-35 în condiţiile în care se dotează şi cu acele sisteme de rachete ruseşti. Pentagonul a luat deja măsuri pentru eliminarea Turciei din programul F-35, Congresul urmând să blocheze livrarea acestor avioane către Turcia. Armata turcă intenţionează să achiziţioneze circa 100 de avioane de acest tip.

Puteţi avea fie S-400, fie F-35. Nu le puteţi avea pe amândouă, a punctat Mark Esper. Washingtonul susţine că, dacă aparatul F-35 ajunge în dotarea armatei turce, operatorii ruşi care îi vor instrui pe militarii turci să folosească rachetele S-400 ar putea afla secrete tehnologice ale acestui avion.

Vorbind luni la o acţiune de marcare a trei ani de la puciul eşuat împotriva sa, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a precizat că livrările de rachete S-400 contractate pentru armata turcă se vor derula până în luna aprilie 2020. În pofida avertismentelor SUA, el a refuzat în mod repetat să renunţe la achiziţia acestor rachete ruseşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel