Data publicării:
Incontinența urinară, la femei și la bărbați. Tipurile de incontinență și factorii de risc. Dr. Pârlițeanu, SANADOR: Sunt pacienți care nu rezistă
Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic specialist urologie la SANADOR, a vorbit despre incontinența urinară, la femei și bărbați.
Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu a vorbit despre incontinența urinară, care se găsește atât la femei, cât și la bărbați, în anumite situații, și care se clasifică în trei categorii clare.
”Incontinența este un subiect pe care trebuie să îl elaborăm puțin. Incontinența are trei tipuri.
Incontinența de efort este tipică pentru femei și anume pierderea de urină necontrolată în cazul tusei, strănutului, când pacienta face un efort brusc, de a ridica ceva, sau efectiv când se ridică de pe scaun se produce această pierdere de urină.
Există incontinența de stres, și nu vorbim de stresul de la serviciu, de stresul de zi cu zi, ci vorbim de un stres al vezicii urinare și anume apare o contracție bruscă la o cantitate de urină, de obicei mică, în care pacientul simte nevoia urgentă de a urina căci dacă nu, pierde. Și imediat acești pacienți fug la toaletă, nu rezistă. Sunt pacienții care întotdeauna, unde se duc, știu unde este toaleta. Tot timpul sunt orientați, nu consumă lichide când pleacă de acasă, tocmai din cauza acestei dorințe de a fugi la toaletă.
Apoi, există incontinența mixtă, care le asociază pe amândouă. Iar la bărbați, există incontinența prin prea-plin, care este o incontinență specifică patologiei de adenom de prostată, unde pentru că pacientul și-a neglijat simptomele ajunge să nu mai urineze, ci să piardă urina, ca la paharul plin în care mai arunci un bănuț. Se mai strânge urină în vezică, ea se evacuează”, a explicat dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu.
Care este cea mai frecventă formă de incontinență
Potrivit medicului, cea mai frecventă formă de incontinență este incontinența de efort, în special la femei.
”Incontinența de efort o întâlnim și la bărbați, în special după operațiile de prostatectomie. Și le explicăm că poate fi temporară, poate să dureze între trei săptămâni și șase luni, că se va reduce și va ajunge să fie destul de continență pe parcursul vieții”, a mai spus medicul.
În ceea ce privește incontinența de efort, la femei, aceasta are mai mulți factori de risc.
”În primul râd nașterile, modificările aparatului genito-urinar. Dacă pacienta a suferit intervenții în sfera ginecologică și aici mă refer la acele intervenții de histerectomie, de nașteri naturale, cu modificări în sfera perineului, automat ea își va pierde laxitatea vaginului și astfel va apărea o mobilitate a uretrei, ea va fi mai mobilă, va cădea și efectiv va pierde urina de la o anumită vârstă.
Un alt factor este greutatea. Pacientele supraponderale sau obeze au un risc mare de incontinență”, a mai spus medicul.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News