Includerea României în Programul Visa Waiver. Bogdan Aurescu a discutat cu secretarul pentru securitate internă al SUA
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 09 noi 2021, 21:21
WhatsApp
Visa Waiver pentru România. Bogdan Aurescu a discutat cu secretarul pentru securitate internă al SUA   /   Sursă foto: MAE
Visa Waiver pentru România. Bogdan Aurescu a discutat cu secretarul pentru securitate internă al SUA / Sursă foto: MAE
Ministrul Bogdan Aurescu a discutat cu Alejandro Mayorkas, secretarul pentru securitate internă al Statelor Unite ale Americii, includerea României în Programul Visa Waiver.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut marţi, la Washington, o întrevedere cu secretarul pentru securitate internă al Statelor Unite ale Americii, Alejandro Mayorkas, tema centrală a întâlnirii fiind includerea României în Programul Visa Waiver şi demersurile care urmează să fie efectuate pentru atingerea acestui obiectiv.

Potrivit unui comunicat al MAE, transmis AGERPRES, ministrul român de Externe a subliniat că acest obiectiv al includerii României în programul Visa Waiver rămâne o temă de mare prioritate atât pentru agenda bilaterală, cât şi pentru cea europeană.

El a arătat că rezultatele tangibile ale dialogului bilateral intens pe acest subiect sunt foarte aşteptate de cetăţenii români, fiind vorba despre un obiectiv comun, inclus în Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI din 2011 şi reconfirmat în toate discuţiile pe care România le-a avut la cel mai înalt nivel cu autorităţile SUA în ultimii ani.

Includerea României în Visa Waiver, prioritate pentru SUABogdan Aurescu a salutat declaraţia pe care secretarul Mayorkas a făcut-o la 26 octombrie în legătură cu faptul că România este avută în vedere pentru includerea în Programul Visa Waiver, a menţionat MAE. Demnitarul român a remarcat semnalul pozitiv dat astfel de Administraţia americană privind disponibilitatea de cooperare pentru asigurarea condiţiilor necesare aderării României la acest program. La rândul său, secretarul Mayorkas a reconfirmat că pentru SUA includerea României în program reprezintă o prioritate şi a exprimat angajamentul său de a coopera îndeaproape cu partea română pentru obţinerea de progrese în acest dosar, fiind necesar un efort comun, de ambele părţi, în acest sens.

În acest context, conform comunicatului MAE, ministrul Bogdan Aurescu şi secretarul de stat Mayorkas au agreat intensificarea dialogului bilateral, atât la Bucureşti, cât şi la Washington, de o manieră care să permită înregistrarea de progrese concrete în ceea ce priveşte includerea ţării noastre în Programul Visa Waiver. În acest scop, a fost convenit ca grupul de lucru bilateral pe acest subiect să aibă reuniuni mai frecvente pe componentele dosarului.

E nevoie de o rată de refuz de sub 3%Şeful diplomaţiei române a reiterat, totodată, interesul părţii române de a stabili şi implementa o foaie de parcurs şi de a continua în mod regulat discuţiile aplicate în scopul clarificării setului de motive care au stat la baza respingerii, în ultimii ani, a cererilor de viză ale cetăţenilor români, ducând la o rată de refuz în jurul valorii de 10% în anul fiscal american 2020 - rata de refuz sub 3% fiind ultimul criteriu care mai trebuie îndeplinit de România pentru a accede în program. Şeful diplomaţiei române a argumentat că aceste detalii sunt deosebit de utile pentru orientarea şi calibrarea cât mai exactă a unei campanii publice comune de conştientizare în vederea reducerii ratei de refuz.

Secretarul Mayorkas a salutat şi acceptat propunerea avansată de ministrul român al afacerilor externe privind campania comună de comunicare publică şi a arătat că grupul de lucru bilateral care gestionează această temă trebuie să trateze realizarea acestei campanii cu maximă prioritate, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?