Incidente violente în provincia Xinjiang, soldate cu şapte morţi şi 28 de răniţi
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
clops
clops

Şapte persoane au murit şi alte 28 au fost rănite cu arme albe în urma unui atac comis de doi uiguri în provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei, unde au avut loc recent incidente violente, au anunţat, duminică, autorităţile regionale, citate de AFP.

Unul dintre cei doi agresori a fost ucis, la rândul său, în violenţele izbucnite sâmbătă seară în oraşul Kashgar, aflat în vestul extrem al provinciei, în apropiere de graniţa cu Kîrgîzstanul, a declarat un purtător de cuvânt al Regiunii autonome, informează Mediafax.

Hou Hanmin a afirmat că atacatorul care a rămas în viaţă a fost arestat. "A fost declanşată o anchetă, dar nu am informaţii suplimentare", a adăugat el.

Site-ul guvernamental tianshannet.com afirmă că doi necunoscuţi au atacat o camionetă care aştepta la semafor pe o stradă aglomerată, l-au ucis pe şofer, apoi au îndreptat vehiculul spre mulţimea aflată pe trotuar. Ulterior, ei au coborât din maşină şi au început să-i atace pe trecători, provocând moartea a şase persoane şi rănirea altor 28, înainte ca mulţimea să riposteze şi să-l ucidă pe unul dintre cei doi.

Poliţia din Kashgar a refuzat să comenteze informaţiile.

Provincia Xinjiang, cu populaţie formată din musulmani turcofoni, a fost teatrul unor confruntări sângeroase la 18 iulie, soldate cu cel puţin 20 de morţi. Presa oficială a afirmat că incidentele au fost declanşate de un atac terorist, în urma căruia mulţimea a înconjurat un post de poliţie, omorând patru persoane, iar poliţiştii au răspuns eliminându-i pe atacatori. Disidenţii uiguri au afirmat însă că poliţiştii au bătut cu brutalitate şi au ucis 14 uiguri şi au împuşcat alţi şase în timpul unei mişcări de protest.

În Xinjiang trăiesc mai mult de opt milioane de uiguri, majoritatea denunţând represiunea culturală şi religioasă îndreptată împotriva lor şi imigraţia masivă a etnicilor Han, majoritari în China.

În iulie 2009, capitala provinciei, Urumqi, a fost teatrul unor confruntări etnice violente, soldate cu cel puţin 200 de morţi şi circa 1.700 de răniţi, potrivit informaţiilor oficiale. Ulterior, autorităţile au declanşat o represiune violentă împotriva uigurilor, cu zeci de execuţii şi numeroase dispariţii şi arestări, care au agravat resentimentele acestora faţă de puterea comunistă chineză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel