Incident la exercițiul militar Sauber Guardian 19. Ministrul Apărării: Ne asumăm responsabilitatea
Autor: Sebastian Florea | Publicat pe: 20 iun 2019, 20:36
WhatsApp
Ministrul Apărării Gabriel Leș a explicat la Realitatea Tv incidentul din cadrul exercițiul Saber Guardian 19 cu vehicule blindate.

Mai multe vehicule blindate au intrat, joi la prânz, pe un teren privat în timpul unor activități de instruire.

”Ne asumăm întreaga răspundere. Vom stabili toate condițiile în care s-a ajuns la acest eveniment și vom lua toate măsurile legale. Militari români și din Statele Unite, dar și din alte state, au participat la exerciții. Acea zonă de exercțiu a fost aleasă de armata României. În zilele următoare vom afla toate detaliile. Se vor stabili despăgubilrile în conformitate cu legislația în vigoare. Când faci exerciții care însumează peste 13.000 de militari este posibil să se întâmple aceste erori. Ne asumăm acest lucru. Nu eu din birou am dat coordonatele. Este o eroare care va fi reparată prin despăgubiri. Vom verifica cum s-a ajuns la această eroare și vom comunica măsurile pe care le vom lua”, a declarat ministrul Gabriel Leș, joi seara.

Conform martorilor citați de Realitatea Tv, între orele 13,30 - 17,30 blindatele au executat exercițiul pe proprietatea unor localnici, în suprafață de aproximativ 700 de hectare.

Incident Saber Guardian 19

Militari ai Armatei SUA, care se deplasau, joi după-amiază, în condiţii meteo nefavorabile, pe timpul desfăşurării unor activităţi de instruire din cadrul Exerciţiului Multinaţional Saber Guardian 19, în zona Insulei Ialomiţei, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă, rezultând distrugerea unor culturi, informează un comunicat transmis de Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Întâlnire la Primăria Stelnica

În cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autorităţile locale şi cu agenţii economici care au în proprietate terenuri în zonă. Sursa citată a precizat că 'o comisie formată din reprezentanţi ai MApN şi armatei SUA cercetează împrejurările în care s-a produs incidentul'. 'În jurul orei 18,30, s-a desfăşurat la primăria localităţii Stelnica o întâlnire a reprezentanţilor comisiei cu cei ai primăriei Stelnica şi proprietarilor terenului, pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despăgubirilor şi a modului de acordare a acestora, în conformitate cu legislaţia naţională şi acordurile bilaterale în vigoare', mai precizează comunicatul MApN.

Citește și: Teren agricol distrus de exerciţiul Saber Guardian. MAPN face cercetări

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?