Închisoare de la trei până la cinci ani pentru incendierea și îngroparea deșeurilor
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care incendiază sau îngroapă deșeuri.

Guvernul a decis incriminarea faptelor de incendiere și de îngropare a deșeurilor.

„Aceste practici afectează grav mediul înconjurător și a decis Guvernul astăzi ca pentru aceste fapte să fie o pedeapsă cu închisoare de la trei la cinci ani. Am susținut de fiecare dată necesitatea înăspririi pedepselor în gestionarea nelegală a deșeurilor”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Conform acestuia, incendierea și îngroparea deșeurilor afectează aerul și calitatea apelor subterane.

Acesta a spus că a fost aleasă varianta ordonanței de urgență „pentru că nu mai putem aștepta”, iar prevederile acesteia se vor aplica imediat după apariția în Monitorul Oficial.

Citește și / Obiectivele UNESCO cuprinse în cele 12 rute culturale/turistice aprobate spre finanțare

Prin ordinele comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au fost aprobate, miercuri, obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale, ca urmare a propunerii din 31 martie 2022 a comitetului interministerial reglementat prin Hotărârii de Guvern nr. 208/2022, reprezentând jalonul 331 al componentei 11 – Turism și Cultură din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Gospodării tradiționale din Roșia Montană și din Delta Dunării, alături de încă cinci obiective din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt oficial selectate pentru a fi finanțate din PNRR. Pe lângă aceste situri recunoscute la nivel internațional, un număr de peste 300 obiective, care fac parte din patrimoniul cultural național, vor fi restaurate sau vor beneficia de sprijinul necesar pentru o promovare adecvată”, a declarat Dan Vîlceanu.

În urma apelului public lansat de MIPE la data de 25 februarie, au fost depuse 395 de solicitări. Acestea au fost evaluate respectând metodologia aprobată prin ordinul comun al celor patru ministere. Termenul limită pentru depunerea propunerilor a fost 20 martie.

Dan Vîlceanu a completat: „PNRR devine tangibil, nu mai este un concept care doar promite, ci un instrument prin care investițiile se vor simți chiar și de către comunități dezavantajate economic.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel