A fost confirmat. Încercările iraniene de a-l asasina pe Mike Pompeo sunt reale, avertizează secretarul de stat american
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken
Antony Blinken a confirmat că încercările Iranului de a-l asasina pe fostul secretar de stat american Mike Pompeo sunt reale şi încă în desfăşurare.

În cadrul unei audieri în faţa unei comisii senatoriale, Blinken s-a referit la detalii făcute publice în luna martie, într-un raport sensibil al Departamentului de Stat, ce recomanda protecţie 24 de ore din 24 pentru fostul demnitar american, potrivit Agerpres.

Nu sunt sigur ce pot spune într-o audiere deschisă, dar aş dori să afirm în mod generic că există o ameninţare în curs împotriva unor oficialităţi americane, atât actuale, cât şi foste, a declarat Antony Blinken.

Ne asigurăm şi ne vom asigura atât timp cât va fi necesar că ne protejăm oamenii, actuali şi foşti, dacă ei sunt ameninţaţi, a adăugat şeful Departamentului de Stat american.

Cine e Mike Pompeo?

Mike Pompeo, fost secretar de stat şi director al CIA în mandatul preşedintelui Donald Trump, a fost unul dintre susţinătorii unei abordări dure faţă de Iran, reintroducând sancţiunile contra Teheranului după retragerea SUA din acordul internaţional privind acordul nuclear iranian şi sprijinind asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani.

Toţi foştii secretari de stat americani beneficiază în mod automat de protecţie din partea biroului pentru securitate diplomatică al Departamentului de Stat timp de 180 de zile după părăsirea funcţiei.

Însă Antony Blinken a prelungit de mai multe ori cu câte 60 de zile protecţia ca urmare a unei ameninţări grave şi credibile din partea unei puteri străine sau agent al unei puteri străine, care a decurs din atribuţiile realizate de secretarul de stat Pompeo în timp ce era angajat de către departament, potrivit raportului Departamentului de Stat predat luna trecută Congresului.

Departamentul de Stat alocă lunar peste 2 milioane de dolari pentru protecţia lui Mike Pompeo şi a unuia dintre foştii săi consilieri, Brian Hook. Până în prezent suma cheltuită pentru asigurarea protecţiei celor doi a depăşit 13 milioane de dolari.



Administraţia Biden şi-a exprimat îngrijorarea faţă de ameninţările contra lui Pompeo şi Hook



SUA îşi va proteja şi apăra cetăţenii. Ca americani, avem dezacordurile noastre cu privire la politică. Avem dezacorduri despre politica faţă de Iran. Dar suntem uniţi în hotărârea noastră contra ameninţărilor şi provocărilor. Suntem uniţi în apărarea oamenilor noştri, declara la acea vreme consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel