Începe Postul Crăciunului 2022. Idei de rețete: Omletă vegană
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Fotografie de la BULBFISH: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/vegetarian-tabel-porumb-avocado-1143754/
Fotografie de la BULBFISH: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/vegetarian-tabel-porumb-avocado-1143754/
Urmează Postul Crăciunului 2022.

Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală a Pr. Ene Branişte.

Primele menţiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi Sfântul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări referitoare la acest post.

Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, ținut sub președinția Patriarhului Luca Hrisoverghi. Atunci a fost uniformizată durata Postului Naşterii Domnului în Bisericile Ortodoxe. Sinodul a hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu 15 noiembrie.

Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, iar dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul durează până în seara zilei de 24 decembrie inclusiv.

Ține 40 de zile

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către credincioși, ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și până la 24 decembrie, inclusiv. 

În acest post se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei (de exemplu, cartofii fondanți) și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, se dezleagă de untdelemn, peste și vin.

VEZI ȘI: Postul Crăciunului, ghid făcut de Carmen Brumă cu rețete și sfaturi: Omletă vegană

Pentru a vă asigura nutrienții necesari într-o astfel de perioadă, Carmen Brumă vine cu programul „Suplă și sănătoasă în post”.

„Suplă și sănătoasă în post” este un ghid cu sfaturi utile și un plan alimentar care te vor ajuta să te alimentezi echilibrat, să eviți greșelile frecvente în post și să scapi de kilogramele în plus. Costă 36 de lei și, dacă îl cumperi, vei primi pe e-mail, în format PDF:

Șapte săptămâni de regim alimentar cu trei mese zilnice și o gustare, diverse de la o zi la alta, bazate pe regulile nutriției sănătoase și ținând cont de nutrienții deficitari în perioadele de post.

Dieta cuprinde reguli generale, rețete pentru prepararea anumitor mâncăruri și produse recomandate, în total 123 de pagini în format PDF.

De asemenea, vei primi accesul pe grupul restrâns de Facebook SLĂBEȘTE CU CARMEN BRUMĂ(pentru admiterea în grup e necesar să faci cerere pe Facebook) unde vei beneficia de sfaturi suplimentare și de experiențele celorlați membri.

DC News vă prezintă o rețetă de post - omletă vegană din tofu din cartea „Suplă și sănătoasă în post” scrisă de Carmen Brumă.

OMLETĂ VEGANĂ DIN TOFU

Ingrediente:

-150 g tofu în saramură


-jumătate de ardei gras


-o ceapă verde


-un vârf de linguriță de boia dulce

-piper

-pătrunjel


-2 linguri ulei


-50 ml lapte de soia

Se scoate tofu din saramură, se scurge și se mărunțește. Se adaugă boia, piper, pătrunjel. Se călesc ardeiul și ceapa tocate mărunt, se pune tofu peste, iar apoi se adaugă laptele de soia și se amestecă timp de aproximativ două minute.

Mai multe rețete simple pentru Postul Crăciunului găsiți în cartea „Suplă și sănătoasă în post” pe care o puteți comanda aici.

Dacă veți urma programul alcătuit de Carmen Brumă, veți pierde kilograme și veți avea mese corecte astfel încât să nu vă lipsească nutrienții necesari, să nu aveți carențe alimentare și să faceți asocierile corecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel