Data publicării:

Începând cu acest an, părinţii pot propune observatori la bacalaureat

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
examen_bacalaureat
examen_bacalaureat

Alegeri prezidentiale 2024

Asociaţiile de părinţi şi reprezentanţii societăţii civile au fost solicitate de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) să desemneze observatori care să monitorizeze organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat din sesiunea 2011. Obiectivul este acela de a  asigura o desfăşurarea corectă şi echitabilă a examenului naţional de  bacalaureat.

Potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat 2011, observatorii pot monitoriza pregătirea examenului de bacalaureat, respectiv stabilirea, prin tragere la sorţi a componenţei comisiilor, realizarea instruirii generale a membrilor acestora, instruirea asistenţilor din centrele de examen, verificarea sălilor de examen.

Totodată, ei pot urmări desfăşurarea examenului, fiind prezenţi în săli ca asistenţi în timpul desfăşurării probelor şi pot monitoriza situaţiile de susţinere a examenului în condiţii speciale, având posibilitatea de a sesiza eventualele încălcări ale prevederilor metodologiei. În activitatea de monitorizare, observatorii vor fi în permanenţă însoţiţi de un membru al comisiei, mai precizează MECTS.

Pentru a putea participa cu observatori la examenul de bacalaureat, asociaţiile de părinţi constituite conform legii şi organizaţiile nonguvernamentale care au activitate relevantă în domeniul educaţiei vor adresa Comisiei de bacalaureat judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti o solicitare scrisă, oficială, până la data de 1 iunie 2011.

Solicitarea va include şi asumarea faptului că persoanele nominalizate sunt eligibile, îndeplinind condiţia de a nu avea soţul/soţia, o rudă sau un afin de până la gradul al IV-lea inclusiv, printre candidaţii care participă la examenul de bacalaureat.

Potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat 2011, vor fi acceptaţi cel mult doi observatori/centru de bacalaureat/probă de examen.

În cadrul activităţii din centrele de bacalaureat, observatorilor le este interzis să vadă subiectele înainte de afişarea acestora, să citească lucrările candidaţilor sau să discute cu aceştia în timpul probelor, să discute cu profesorii asistenţi în timpul probelor, să intervină în orice fel în activităţile din sălile în care candidaţii susţin probe de examen, să perturbe activitatea specifică pe care o desfăşoară comisiile sau să părăsească centrele de examen în care se desfăşoară probele scrise, înainte de ieşirea primului candidat din centru.  La încheierea activităţii, observatorul va redacta un raport scris, datat şi semnat, care va fi predat secretarului Comisiei de bacalaureat judeţeană sau a Municipiului Bucureşti.

Actul mai prevede că orice sesizare vizând eventualele nereguli identificate de observatori va fi comunicată de către aceştia preşedintelui comisiei din centrul de bacalaureat şi persoanei de contact.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel