Incendii puternice în zonele turistice din Turcia. Primele vești bune în plină criză
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Pompierii din Turcia luptă duminică să controleze cinci incendii, inclusiv pe cele din zonele turistice de coastă Manavgat şi Marmaris, iar majoritatea celorlalte incendii de vegetaţie ce au izbucnit în ultimele 5 zile sunt ţinute sub control, conform autorităţilor turce, transmite Agerpres, citând Reuters.

Alimentate de valul de căldură şi de vântul puternic, incendiile sunt încă puternice la Manavgat, în sud şi la Marmaris, în vest, conform ministrului mediului, Bekir Pakdemirli.

Pompierii au reuşit să controleze un incendiu care a izbucnit sâmbătă în populara staţiune Bodrum, de la Marea Egee, incendiu care a dus la evacuarea unor zone rezidenţiale şi mai multor hoteluri.

Aproximativ 107 din cele 112 focare ce au izbucnit în ultimele 5 zile au fost stinse sau sunt ţinute sub control.

Începând de miercuri, şase persoane şi-au pierdut viaţa din cauza incendiilor care au afectat regiuni extinse din sudul şi vestul Turciei, iar mii de persoane au fost evacuate din locuinţe.

Pompierii turci au fost ajutaţi în intervenţii de echipe din Rusia, Ucraina, Iran şi Azerbaidjan.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a mulţumit omologului rus Vladimir Putin pentru trimiterea de avioane cisternă şi elicoptere.

Erdogan a devenit ţinta criticilor când s-a constatat că Turcia nu are în dotare bombardiere cu apă în contextul în care situaţia incendiilor s-a înrăutăţit iar o treime din teritoriul ţării este împădurit.

În medie, peste 2.600 de incendii au izbucnit anual în ultimul deceniu în Turcia, dar bilanţul lor a crescut la aproape 3.400 în 2020, potrivit lui Husrev Ozkara, vicepreşedinte al Asociaţiei Forestiere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel