Incendiere şcoli româneşti: Emisari speciali în regiunea Cernăuţi
Constantin Codreanu cere trimiterea de emisari speciali în regiunea Cernăuţi, în localităţile vizate de tentative de incendiere a şcolilor româneşti.
Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu (PMP), cere Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului pentru Românii de Pretutindeni trimiterea unor emisari speciali în regiunea Cernăuţi pentru exprimarea solidarităţii cu românii din localităţile vizate de tentative de incendiere a şcolilor româneşti.
'Cer Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului pentru Românii de Pretutindeni trimiterea unor emisari speciali în regiunea Cernăuţi pentru exprimarea solidarităţii cu românii din localităţile vizate de tentative de incendiere a şcolilor româneşti. (...) În condiţiile în care autorităţile ucrainene de la Kiev insistă asupra suprimării învăţământului gimnazial, liceal, profesional-tehnic şi universitar în limba română şi înlocuirea acestuia cu învăţământ în limba ucraineană, precum şi într-o atmosferă de ostilitate faţă de comunitatea românească din Ucraina întreţinută de unele grupări radicale ucrainene, am luat act de relatările de presă de la Kiev şi Cernăuţi privind dejucarea unor tentative de incendiere a două şcoli româneşti din regiunea Cernăuţi. Şeful-adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Victor Kononenko, a susţinut în cadrul unui briefing din 23 februarie cum că aceste tentative de incendiere a şcolilor româneşti ar fi fost întreprinse de reprezentanţi ai serviciilor secrete ruse care activează pe teritoriul Ucrainei', a arătat Constantin Codreanu, potrivit unui comunicat.
[citeste si]
El a menţionat că, potrivit presei, tentativele de incendiere au vizat şcolile româneşti din satul Pilipăuţi, primăria Lunca, raionul Herţa, şi cea din Ostriţa, raionul Noua Suliţă.
'Indiferent de detaliile care vor fi oferite în continuare de autorităţile ucrainene privind tentativele dejucate de incendiere a şcolilor româneşti, simplul fapt al existenţei unor asemenea intenţii, îndreptate, ca şi tentativele Ministerului Educaţiei de la Kiev, contra învăţământului românesc din statul vecin este relevant pentru riscurile şi ameninţările la care este expusă minoritatea românească din Ucraina', a spus deputatul.
Acesta a dorit de asemenea să ştie care e poziţia MAE şi a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în legătură cu 'presiunile la care este supusă şi riscurile şi ameninţările la care este expusă în ultimele luni' minoritatea românească din Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News