Încălcări grave ale drepturilor omului în cantinele pentru migranți finanțate de UE din Serbia
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Unsplash.com
Unsplash.com
Cantinele finanțate de UE pentru migranți din Serbia sunt locuri în care se constată încălcări grave ale drepturilor omului, arată un studiu publicat astăzi de activiștii pentru drepturile omului.

Un studiu realizat de rețeaua de solidaritate cu migranții No Name Kitchen (NNK) - care sprijină migranții (sau "persoanele aflate în mișcare", cum îi denumește NNK) în Serbia și în Balcani - a constatat că taberele de refugiați și centrele de azil din această țară sunt supraaglomerate și adesea insalubre.

De exemplu, la tabăra Adasevci, situată în apropierea frontierei croate, activiștii NNK au primit fotografii făcute de cei din interiorul taberei cu "chiuvete înfundate, toalete murdare cu facilități defecte și dușuri neîntreținute".

Raportul menționează că persoanele aflate în mișcare "au declarat că au petrecut zile întregi fără să își poată schimba hainele sau să facă o baie din cauza serviciilor precare din interiorul taberei".

Aceste condiții s-au regăsit în întreaga țară.

Raportul NNK se bazează pe observațiile făcute de activiștii săi în teren, precum și pe mărturiile colectate de la migranții din tabere în perioada septembrie - decembrie 2023.

În acea perioadă, în octombrie 2023, guvernele sârb și ungar semnaseră un acord presupus a fi menit să pună capăt traficului de persoane.

Cu toate acestea, ceea ce a descoperit NNK a fost o operațiune extinsă a poliției concentrată pe adunarea sistematică a migranților fără documente în nord și mutarea lor forțată spre sud și est, departe de frontiera cu Ungaria.

La 1 noiembrie, echipa NNK a ajuns la tabăra Subotica, aproape de frontiera cu Ungaria, și a constatat că era complet goală, cu excepția a cinci persoane. Acestea au declarat că poliția a sosit cu cinci autobuze pentru a-i muta în alte locații.

"Martorii au descris cazuri de violență fizică, cu lovituri de bastoane împotriva celor care încercau să fugă," menționează raportul.

"Conform mărturiilor [migranților], unii oameni au încercat să fugă prin câmpuri. Poliția i-a urmărit și a încercat să îi împuște. Oamenii au fost îndepărtați cu forța fără posibilitatea de a-și lua lucrurile."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel