Data actualizării:
Data publicării:

Update: Reacție furioasă de la Kiev, după ce un înalt oficial NATO a spus că Ucraina ar putea renunța la teritorii pentru a intra în Alianță

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Este posibil ca Ucraina să fie de acord să renunțe la o parte din teritoriul ocupat în prezent de Rusia dacă dorește să adere la NATO, potrivit unui oficial de top al alianței.

Update:

Ministerul de Externe al Ucrainei a intervenitspunând despre comentarii că sunt „absolut inacceptabile”.

„Am presupus întotdeauna că Alianța, la fel ca Ucraina, nu face comerț cu teritoriile”, a scris purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleh Nikolenko, pe Facebook.

„Conștient sau inconștient, implicarea oficialilor NATO în conturarea narațiunii despre posibilitatea retragerii Ucrainei din teritoriile sale face jocul Rusiei.”.

„Este în beneficiul securității euro-atlantice să discutăm modalități de a accelera victoria Ucrainei și de a obține calitatea de membru deplin la NATO”, a adăugat el.

Comentariile de astăzi ale înaltului oficial NATO, Stian Jenssen, se pare că au declanșat o disputa diplomatică majoră între alianță și Ucraina. 

Știrea inițailă:

Stian Jenssen, care servește ca șef de personal al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut declarații presei norvegiene despre aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, scrie Sky News.

Stoltenberg a evitat de multă vreme cu precauție întrebările despre ce ar putea avea de făcut Ucraina pentru a pune capăt războiului. Poziția sa a fost una constantă, spunând mereu că depinde de Ucraina - nu de terți - să decidă cum și când ar trebui să înceapă negocierile cu Rusia.

Dar, în timp ce Stian Jenssen a reiterat această linie, el a oferit indicii că Ucraina ar putea avea într-adevăr o rută către NATO.

„Există o mișcare semnificativă în chestiunea viitoarei aderări la NATO a Ucrainei”, a spus el. „Este în interesul tuturor ca războiul să nu se repete”, a adăugat acesta.

„Rusia se luptă enorm din punct de vedere militar și pare nerealist să ocupe noi teritorii. Acum, vorbim mai degrabă despre ce reușește Ucraina să recucerească”, a adăugat el.

Întrebat de ziarul norvegian VG dacă Ucraina trebuie să cedeze teritorii pentru a obține pacea și pentru a fi primită în NATO, Jenssen a sugerat că această întrebare a fost deja ridicată în cadrul alianței.

„Nu spun că trebuie să fie așa”, a spus el. „Dar asta ar putea fi o posibilă soluție”, a adăugat el.

Dar această soluție ar fi în contradicție directă cu obiectivele președintelui Zelenski pentru pace.

Unul dintre cele 10 puncte din așa-zisa sa formulă de pace implică restabilirea granițelor Ucrainei acolo unde erau înainte de invazie. Președintele ucrainean a spus clar că nu va negocia sub nicio formă vreo cedare de teritoriu către Federația Rusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel