Data publicării:

În Spania, o comunitate „discretă” se pregătește de un nou dezastru mondial: Nebunie cu vânzarea de tablete de purificare a apei

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
În Spania, o comunitate „discretă” se pregătește de un nou dezastru mondial: Nebunie cu vânzarea de tablete de purificare a apei
În Spania, o comunitate „discretă” se pregătește de un nou dezastru mondial: Nebunie cu vânzarea de tablete de purificare a apei
Multă lume se gândește ce ar face în caz de blackout energetic, o pană de curent de proporţii extinse, o altă pandemie sau cine știe ce alt dezastru care ar pune în pericol lumea. În Spania, de exemplu, există grupuri de oameni care fac cursuri pentru a afla ce trebuie să facă în caz de maximă urgență.

Asociația Preppers Spain a transmis că „după ultimele crize economice, catastrofe și pandemii, tot mai mulți oameni decid să devină prepperi pentru a-și proteja familiile și pe ei înșiși”. Un prepper este o persoană care crede că o catastrofă sau o situație de urgență este iminentă și se pregătește activ pentru asta, de obicei făcându-și provizii de mâncare, muniție sau unelte.

În Spania, există o comunitatea de prepperi descrisă drept „rezervată” și „discretă”. Unul dintre motive este că nu vor să fie batjocoriți pe ideea că trăiesc cu teama că oricând se poate întâmpla un dezastru. Alt motiv ar fi că vor să se protejeze de hoți. În caz de urgență și necesitate absolută, ar putea fi jefuiți pentru proviziile lor.

„Am cunoscuți care strâng tot felul de materiale și sunt prepperi, dar nu vor să fie cunoscuți”, explică Ignacio Ortega, fondatorul unei școli de pregătire pentru supraviețuire din Spania. „Oamenii se pregătesc pentru ce e mai rău. Ei cred că vor trebui să facă față unor evenimente catastrofale, fie că este vorba de războaie sau dezastre naturale, motiv pentru care se pregătesc ca furnicile, uneori individual și alteori în grup". Frica de blackout a dus la creșterea interesului pentru pregătirea de supraviețuire.

Instructor pentru prepperi

Adrián de la Cruz, cunoscut drept "lobo nómada" pe rețelele de socializare, în vârstă de 31 de ani, fost membru al Poliției Naționale din Spania, este acum instructor pentru prepperi, acei oameni care sunt mereu cu gândul la riscuri, pericole, catastrofe. Preperii sunt îngrijorați de criza sanitară, criza financiară, criza energetică, criza alimentară, cutremurele, uraganele etc.

Adrián de la Cruz a spus că, în 2014, și-a concentrat cursurile de supraviețuire pe iubitorii de aventură și natură. Cu toate acestea, acum conținutul său online este concentrat mai degrabă pe lecții despre cum să acționați în caz de urgență în orașe.

„În carantină mi-am dat seama că este important să știm mai multe despre supraviețuirea urbană. Ce facem dacă există o lipsă de alimente? Dacă  rămânem fără curent fără apă? Pregătirea și supraviețuirea sunt legate", a spus tânărul citat de 20min.es.

„Sunt oameni care își umplu casele cu arme, dar ceea ce este cu adevărat important este să aibă mereu o rezervă de apă undeva”, a explicat De la Cruz. El a spus că are câteva recipiente de apă de câte cinci litri cât să-i ajungă pentru băut și spălat. De asemenea, are un dulap cu alimente care i-ar ajunge aproximativ o lună, cum ar fi orez, leguminoase. Important este să știi să alegi alimentele potrivite, care să nu expire imediat și să aibă proprietăți nutritive și calorice.

Pe site-ul său vinde cursuri de supraviețuire urbană online la 17 euro cu descrierea: „Dacă ar fi din nou o carantină ca în 2020, ai fi pregătit să reziști luni întregi fără să-ți lipsească nimic ție și familiei?”

În Spania au apărut deja magazine fizice și online de produse speciale pentru prepperi

 Oamenii cumpără rucsacuri cu tot ce ar avea nevoie pentru 72 de ore, în caz de urgență. Companiile au observat creșterea vânzărilor, rezultat al fricii și al incertitudinii sociale. Mai ales că s-au răspândit știrile despre tot felul de noi posibile crize, cum ar fi pana de curent. 

Mylitaria.com explică, pe site-ul său, că a decis să-și deschidă o secțiune pentru prepperi ținând cont că suntem în fața unor „zile tulburi de incertitudine globală”. La această rubrică este posibil să găsiți sfaturi despre cum să deveniți un prepper și să cumpărați o mulțime de lucruri, de la costume sau topoare rezistente la explozie, până la pături de supraviețuire sau alimente în plicuri. De asemenea, oferă proiecte tehnice cu tot ce este necesar pentru fabricarea unui buncăr „conform legislației”.

Într-o conversație telefonică, un purtător de cuvânt al Mylitaria a spus că vânzările de pe site au crescut, având în vedere că sunt furnizori pentru toată Europa. Cu toate acestea, nu precizează care sunt cel mai bine vândute produse. O altă afacere de succes în domeniu este Ferrehogar, condusă de Jorge Miñano. Acesta din urmă a zis că informațiile despre pana de curent au creat panică și au crescut cererea de produse: „Vânzările de tablete de purificare a apei sunt o nebunie, în sensul că au crescut mult”, scrie 20min.es.

Tabletele de purificare a apei sunt utile atunci când rămâneți fără apă potabilă. Astfel puteți să obțineți apă potabilă din orice lac, izvor, pârâu sau chiar mlaștină. O singură tabletă purifică un litru de apă în 30 de minute. Tabletele sunt concepute pe bază de clor, neutralizează bacteriile și transformă apa viciată în apă potabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel