În România, 31 de maternități au fost certificate ca ”Spital Prieten al Copilului”
Reprezentanţa UNICEF în România împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că în ultimii doi ani 9 noi maternităţi au fost certificate ca „Spital Prieten al Copilului”.
În prezent, în România sunt active în Iniţiativă 40 de maternități din care 31 sunt certificate ca Spital Prieten al Copilului, o maternitate a primit Certificat de Angajament (îndeplinește cel puţin 7 din cele 10 criterii) și 8 se află în diferite stadii de implementare a celor 10 Pași. În toate aceste maternităţi se nasc aproape 40% din copiii din România. Aceasta înseamnă aproape 80.000 de nou născuți.
Toate studiile arată că mamele care sunt informate în maternitate despre efectele pozitive ale alăptării, au mai multă încredere în abilitatea lor de a alăpta și chiar alăptează pentru mai mult timp. Cercetările arată că alăptarea aduce beneficii atât mamelor cât şi copiilor. În acelaşi timp reprezintă o importantă sursă de economii pentru sistemul de sănătate şi pentru angajatori. Studiile au demonstrat că un copil alăptat are riscuri mai scăzute de a face o infecţie acută, de a instala sindromul de moarte subită sau boli cronice cum ar fi astmul, diabetul sau obezitatea.
În SPC procentul copiilor la care s-a iniţiat alăptarea, în prima jumătate de oră de viaţă, este de 3 ori mai mare decât în cazul celorlalte spitale: 8,3% dintre copii – media națională, 14,8% în SPC și 5,3% în celelalte maternități. Deşi există această diferenţă încurajatoare, totuşi proporţia copiilor la care s-a iniţiat alăptarea în prima jumătate de oră, chiar şi în maternităţile SPC, este încă foarte mică, de 15%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News