În plin război în Ucraina, Elveţia a importat aur din Rusia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Zlaťáky.cz)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Zlaťáky.cz)
Elveţia a importat aur din Rusia pentru prima dată de când Vladimir Putin a lansat războiul împotriva Ucrainei. 

Mișcare Elveției sugerează că auto-sancţionarea unor cumpărători ar putea să se atenueze. În luna mai, peste trei tone de aur au sosit în Elveţia din Rusia, potrivit datelor Administraţiei Federale a Vămilor din Elveţia, citate de Bloomberg. Acesta a marcat primul import de aur rusesc pentru naţiunea europeană din februarie.

Mişcarea Elveţiei - care deţine patru rafinării importante de aur - este notabilă, deoarece majoritatea cumpărătorilor au încetat să importe aur din Rusia atunci când London Bullion Market Association a eliminat ţara de pe lista sa de acreditaţi. Aceasta a marcat o interdicţie de facto a aurului rusesc de pe piaţa londoneză, dar nu au fost impuse sancţiuni explicite care să interzică metalului rusesc să fie prelucrat în alte naţiuni sau la alte rafinării.

Elveţia a înregistrat aproape tot aurul pe care l-a importat luna trecută pentru rafinare sau altă procesare, deşi cele mai mari patru rafinării au declarat pentru Bloomberg că nu au luat această marfă. Alţi cumpărători, între timp, rămân încă reticenţi în a importa metale ruseşti, inclusiv paladiu. Cu toate acestea, Elveţia a continuat să importe paladiu din Rusia din aprilie.

În pofida sancţiunilor impuse de naţiunile occidentale, Rusia continuă să îşi flexeze muşchii ca furnizor de mărfuri, în special în domeniul energiei, pe măsură ce veniturile din petrol şi gaze se rostogolesc, scrie Mediafax.

Tranzitul de mărfuri către Kaliningrad, restricționat. Moscova amenință Lituania

Rusia a reacționat vizavi de interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri aflate sub incidenţa sancţiunilor Uniunii Europene către exclava rusă Kaliningrad.

Răspunsul Moscovei la interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri aflate sub incidenţa sancţiunilor Uniunii Europene către exclava rusă Kaliningrad nu va fi unul exclusiv diplomatic, ci şi de natură practică, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, informează Reuters.

"Una dintre probleme principale a fost dacă răspunsul (Rusiei) va fi exclusiv diplomatic. Răspunsul: nu", a spus Maria Zaharova în timpul conferinţei sale de presă săptămânale. "Răspunsul nu va fi diplomatic, ci practic", a subliniat ea.

Zaharova nu a făcut alte precizări cu privire la natura acestor măsuri practice pe care Rusia intenţionează să le ia împotriva Lituaniei, scrie Agerpres. Lituania, membră a UE, a închis de sâmbătă un coridor feroviar dinspre Rusia către exclava sa pentru anumite bunuri de bază, între care materiale de construcţii, metale şi cărbune, ca răspuns la noile sancţiuni ale UE.

Într-un comunicat, diplomaţia rusă a acuzat UE că încurajează o "escaladare" şi a cerut restabilirea imediată a tranzitului spre Kaliningrad.

Secretarul puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, s-a deplasat la Kaliningrad, de unde a promis marţi măsuri "severe" împotriva Lituaniei. "Rusia, bineînţeles, va reacţiona la astfel de acte ostile. Măsuri adecvate sunt în curs de elaborare la nivel interministerial şi urmează a fi adoptate. Ele vor avea consecinţe negative severe pentru populaţia Lituaniei", a spus Patruşev.

Kaliningrad, exclavă strategică şi militarizată, sediul flotei ruse în Marea Baltică, este înconjurată de Lituania şi Polonia, două state membre NATO şi ale Uniunii Europene care susţin cu fermitate Kievul de la începutul conflictului din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel