În Franța, Uber face pace cu taximetriștii. Călătoriile vor costa cel puțin 10 euro
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Jackson David/ Pexels
Fotografie de la Jackson David/ Pexels
În Franța, o ofertă ”fără precedent” le va garanta șoferilor de pe toate platformele un venit minim pe călătorie.

Începând cu 1 februarie 2023, tariful va fi de 7,65 euro net pentru fiecare călătorie efectuată.

Pentru clienți, asta înseamnă că vor trebui să plătească în jur de 10,20 euro, brut, pentru cea mai scurtă călătorie disponibilă, la care vor trebui adăugate comisioanele aplicate de platformă.

”Creșterea tarifului va afecta în special călătoriile mai scurte de 3 km. Pe de altă parte, ar putea avea efectul pozitiv de a găsi mai rapid un șofer disponibil, îmbunătățind timpul de așteptare cu aproximativ un minut”, spune el Uber într-un comunicat de presă.

Dar nu toată lumea este mulțumită de această măsură. Din cele șapte sindicate care au participat la negocieri, doar patru și-au exprimat sprijinul și au semnat acordul, și anume Asociația Franceză A Șoferilor (AVF), care deține singură 42,8% din voturi, Federația Națională a Auto-Antreprenorilor (FNAE), Confederația Franceză a Muncitorilor Creștini (CFDT) și Uniunea Națională a Sindicatelor Autonome, scrie Europa Today.

Celelalte trei sindicate (Sindicatul afiliat la CFDT, Asociația Taximetriștilor Independenți din Lyon și Forza Operaia), care dețin împreună 32,1% din voturi, consideră că acest acord este prea limitat și ar dori un tarif minim pe oră sau pe kilometru, ceea ce ar face posibilă ”asigurarea rentabilității reale în sector” și, în același timp, plata timpului de călătorie al șoferului pentru a ajunge la client.

Uber, principalul serviciu de vehicule de taximetrie din Franța, cu 32.000 de șoferi activi, nu a exclus să poată face față propunerilor oponenților, dar a spus că unele dintre ele ar putea fi greu de implementat. ”Numărul de ore petrecute pe platformă este discutabil”, a declarat Laureline Seyries, directorul general al Uber Franța, menționând că șoferii pot folosi mai multe aplicații simultan.

În așteptarea oricăror evoluții ulterioare, noul acord va garanta șoferilor o ”creștere de peste 27% față de venitul net minim actual”, așa cum au declarat sindicatele care au votat în favoarea acordului într-un anunț comun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel