În Egipt a fost descoperit un sfinx zâmbitor cu gropițe în obraji / foto
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Statuia unui sfinx zâmbitor a fost descoperită în Egipt.

Arheologii din Egipt au dezgropat o statuie de sfinx „cu o față zâmbitoare și două gropițe” lângă Templul Hathor, unul dintre cele mai bine conservate situri antice din țară, a anunțat Ministerul Turismului și Antichităților (MoTA), potrivit Al Jazeera.

Este cea mai recentă dintr-o serie de descoperiri dezvăluite în ultimele luni.

Artefactul din calcar, despre care se crede că este o reprezentare stilizată a unui împărat roman antic, a fost găsit în interiorul unui mormânt cu două niveluri în apropierea templului din sudul Egiptului, a declarat MoTA într-un comunicat.

Alături de sfinxul „frumos și precis sculptat”, cercetătorii au găsit „o stelă romană scrisă cu hieroglifice”, se arată în comunicatul ministerului.

Odată complet descifrată, stela poate face lumină asupra identității domnitorului sculptat, despre care echipa de cercetare egipteană a spus că ar putea fi împăratul Claudius.

Templul Hathor, aflat la aproximativ 500 km sud de capitala Cairo, găzduiește zodiacul Dendera, o hartă cerească care se află la Muzeul Luvru din 1922. Egiptul o revendică.

Mai multe descoperiri în ultimele luni

Țara a prezentat descoperiri arheologice semnificative în ultimele luni, în primul rând în necropola Saqqara de la sud de Cairo, dar și în Giza, unde se află singura supraviețuitoare a celor șapte minuni ale lumii antice, Piramida lui Khufu.

Joi, MoTA a anunțat descoperirea unui pasaj ascuns de 9 metri (29,5 picioare) în interiorul Marii Piramide din Giza, despre care arheologul Zahi Hawass a spus că ar putea duce la „camera mortuară” a faraonului Khufu sau Keops.

La Luxor, arheologii au descoperit un „oraș rezidențial complet din epoca romană” vechi de 1.800 de ani, au anunțat autoritățile în ianuarie.

Unii experți consideră că astfel de anunțuri au mai multă greutate politică și economică decât științifică, deoarece Egiptul se bazează pe aceste obiective pentru a reînvia industria turismului pe fondul unei crize economice severe.

Guvernul își propune să atragă 30 de milioane de turiști pe an până în 2028, față de 13 milioane înainte de pandemie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel