În cazul în care Coreea de Nord trimite trupe în Ucraina, Putin le-ar folosi drept ”carne de tun”, susține secretarul de presă al Pentagonului
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Citește în articol ce declarații a făcut secretarul de presă al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

Dacă Pyongyangul ar decide vreodată să trimită trupe să lupte pentru Rusia în Ucraina, forțele sale ar fi folosite drept carne de tun, a declarat marți generalul Pat Ryder.

„Dacă aș fi în locul conducerii personalului militar nord-coreean, mi-aș pune la îndoială alegerea de a-mi trimite forțele să fie carne de tun într-un război ilegal împotriva Ucrainei. Și am văzut ce fel de pierderi au suferit forțele ruse”, a spus Ryder.

Strategia militară a Rusiei în timpul războiului a constat în folosirea numărului superior de soldați pentru a copleși Ucraina. Deși a suferit pierderi grele în timpul invaziei sale ilegale, a fost capabilă să înlocuiască rapid trupele din prima linie.

La începutul acestei luni, președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un tratat de parteneriat strategic cuprinzător prin care cele două țări se angajează să își ofere reciproc asistență militară în cazul în care una dintre ele este atacată.

Asistență militară prin pact

Conform pactului, în cazul în care una dintre cele două părți este în stare de război de către o invazie străină, cealaltă parte va oferi asistență militară și de altă natură cu toate mijloacele pe care le deține, fără întârziere.

Tratatul nu menționează războiul actual și nu există încă nicio indicație imediată că Coreea de Nord va trimite trupe, însă Pyongyangul intenționează să își trimită unitatea de inginerie militară în teritoriile ocupate ale Ucrainei pentru a efectua lucrări de reconstrucție, a relatat Reuters citând canalul sud-coreean TV Chosun. Trupele trimise în Ucraina vor servi probabil ca lucrători în străinătate pentru a câștiga bani grei pentru Coreea de Nord, unde economia este sugrumată de sancțiunile internaționale, potrivit raportului TV Chosun.

Pyongyangul aprovizionează Rusia cu arme din 2023, însă țara nu a trimis niciodată trupe de luptă în număr semnificativ pentru a purta un război în cadrul unui conflict din afara Peninsulei Coreea.

În februarie, autoritățile ucrainene au raportat că au doborât cel puțin 20 de rachete balistice nord-coreene pe care Rusia le-a folosit în atacuri masive împotriva Ucrainei începând de anul trecut. Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 11000 de containere cu muniție începând din toamna anului trecut, a raportat Washington Post, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel