Data publicării:
În căutarea extratereștrilor: Un nou semnal din spațiu
Universul este plin de semnale radio ciudate, dar cercetătorii au detectat acum unul cu adevărat bizar, care se repetă la fiecare oră și trece prin trei stări diferite. Deși au câteva idei despre originea sa, acesta nu poate fi explicată prin înțelegerea convențională a fizicii.
Descoperirea semnalului
Semnalul a apărut prima dată în datele colectate de telescopul radio ASKAP din Australia, care monitorizează o mare parte a cerului. Oficial desemnat ASKAP J1935+2148, semnalul pare să se repete la fiecare 53,8 minute, potrivit New Atlas.
Indiferent de sursa sa, semnalul trece prin trei stări diferite. Uneori emite flash-uri strălucitoare care durează între 10 și 50 de secunde și au o polarizare liniară, ceea ce înseamnă că undele radio „se îndreaptă” în aceeași direcție. Alteori, pulsurile sale sunt mult mai slabe, cu o polarizare circulară, și durează doar 370 de milisecunde. Uneori nu emite deloc semnale și rămâne tăcut.
Interpretări și ipoteze
„Ce este intrigant este modul în care acest obiect afișează trei stări de emisie distincte, fiecare cu proprietăți complet diferite de celelalte”, a spus Dr. Manisha Caleb, autorul principal al studiului. „Telescopul radio MeerKAT din Africa de Sud a jucat un rol crucial în distingerea acestor stări. Dacă semnalele nu ar proveni din același punct de pe cer, nu am fi crezut că este același obiect care produce aceste semnale diferite”, a mai declarat acesta.
Ce ar putea fi însă în spatele unui astfel de semnal radio ciudat? Extratereștri?
Cea mai probabilă explicație, conform oamenilor de știință care l-au descoperit, este că semnalul provine de la o stea neutronică. Stelele neutronice se nasc din moartea unor stele mai mari.
Stelele neutronice sunt cunoscute pentru faptul că emit în mod regulat unde radio. Este posibil ca semnalele variate să fie produse prin interacțiunea dintre câmpurile lor magnetice puternice și fluxurile complexe de plasmă. Dar există o problemă majoră: de obicei, se rotesc cu viteze de secunde sau fracțiuni de secundă. Ar trebui să fie fizic imposibil ca una să se rotească atât de încet, adică o dată la 54 de minute.
Nu este prima dată când un semnal radio repetitiv din spațiu îi lasă pe oamenii de știință cu atât de multe întrebări. Un altul a fost descoperit acum câțiva ani, cu un ciclu de 18 minute, ceea ce ar trebui să fie, de asemenea, imposibil. Acest nou semnal nu este doar mult mai lung, ci și mai complex, adâncind misterul.
Indiferent dacă semnalul provine de la o stea neutronică neobișnuită, de la extratereștri sau are alte surse, răspunsul poate fi găsit doar prin mai multe observații.
„Ar putea chiar să ne determine să reconsiderăm înțelegerea noastră de decenii asupra stelelor neutronice; cum emit ele unde radio și ce populații au în Calea Lactee”, a mai spus Caleb.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News