Data publicării:

În cât timp revine mirosul după Covid-19. Ce este anosmia și cum se poate trata

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Multe persoane sunt curioase în cât timp revine mirosul după Covid-19. Acest virus a afectat foarte multe persoane, fiind chiar mortal pentru unele, iar pentru altele fiind destructiv atunci când vine vorba de calitatea vieții. Majoritatea persoanelor care au trecut prin această boală, au susținut că au avut unele urmări care le afectau stilul normal de viață. Acest lucru a pornit de la tusea seacă rămasă după vindecare, până la pierderea gustului și a mirosului.  

Anosmia este o afecțiune care există de dinainte de apariția Covid-19. Totuși, aceasta a devenit mult mai cunoscută după apariția virusului. Anosmia presupune pierderea mirosului și poate fi congenitală sau dobândită pe parcursul vieții din diferite cauze.

Această afecțiune este, de obicei, temporară și trece odată cu vindecarea. Unele dintre cauzele anosmiei pot fi chiar și simpla răceală, gripa, polipii nazali, alergia, scleroza multiplă. Bătrânii și persoanele care fumează sunt mai predispuse să-și piardă treptat mirosul.

De ce este important mirosul

 

Mirosul face parte din simțurile omului. Desigur, atunci când ne lipsește unul dintre simțuri, ne este foarte greu să funcționăm normal.

În spatele capacității de a mirosi se află sistemul olfactiv. Procesul de a mirosi un lucru este mult mai complex decât și-ar imagina majoritatea persoanelor. Totuși, acesta s întâmplă extrem de repede, într-o fracțiune de secundă, am putea spune.

Când mirosim ceva anume, vor fi transmise anumite informații către creier, prin intermediul moleculelor inspirate care ajung prin cavitatea nazală la neuronii senzitivi olfactivi.

Acest lucru ne ajută pe noi, să facem diferența între băutura alcoolică și o cafea, între mâncarea bună sau cea stricată, și așa mai departe.

Așadar, mirosul, alături de celelalte simțuri ale omului (vederea, auzul, atingerea și gustul) sunt importante, chiar esențiale pentru a duce o viață cât mai calitativă. Pierderea unuia dintre aceste simțuri poate afecta o persoană și poate duce la diferite afecțiuni, cum ar fi depresia, anxietatea, anorexia ș.a.

În cât timp revine mirosul după Covid-19

 

Pierderea mirosului este comună atunci când vorbim despre anumite infecții la nivelul căilor respiratorii. Totuși, acest simptom este unul distinctiv pentru Covid-19.  Spre deosebire de alte afecțiuni, în timpul infectării cu coronavirus, mirosul dispare brusc și de tot. În medie, mirosul apare la cei afectați după aproximativ 8 zile, însă depinde de fiecare persoană în parte. Există cazuri în care pacienții și-au revenit după 14 zile sau chiar câteva săptămâni.

Unele persoane suferă de anosmie sau chiar parosmie și după câteva luni de la combaterea bolii Covid-19.  Specialiștii încă nu au o metodă de tratament pentru pierderea simțurilor în cadrul infectării cu acest virus. Totuși, medicii încurajează oamenii să își antreneze singuri mirosul, cu diferite arome puternice și plăcute. De asemenea, există și remedii naturiste pe care unii oameni le aplică în încercarea de a-și recupera simțul olfactiv.

Pentru cei care se întreabă în cât timp revine mirosul după Covid-19, este bine să afle că acest lucru diferă de la persoană la persoană și că nu există un tratament exact dat de specialiști, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel