Data publicării:

În Canada, sărbătoarea Crăciunului este mai nou considerată „colonialistă“ și „discriminatorie“

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
A avea zile libere de Crăciun și Paște este o dovadă a istoriei „colonialiste” a Canadei, susține un organism pentru drepturile omului finanțat din fonduri publice.

Comisia canadiană pentru drepturile omului, care este finanțată de guvernul federal, a spus că celebrarea publică a festivalurilor creștine majore își are rădăcinile în intoleranța religioasă, potrivit European Conservative.

„Discriminarea minorităților religioase din Canada se bazează pe istoria colonialismului Canadei”, a spus grupul.

„Un exemplu evident sunt sărbătorile legale în Canada.”, mai precizează acesta.

Într-un raport intitulat „Document de discuție despre intoleranța religioasă”, grupul a spus că Paștele și Crăciunul sunt singurele sărbători legale legate de religie.

„Ca urmare, cei care nu sunt creștini ar putea avea nevoie să solicite condiții speciale pentru a-și respecta zilele sfinte și alte perioade ale anului în care religia lor le cere să se abțină de la muncă.”, precizează grupul.

„Istoria Canadei cu intoleranța religioasă este profund înrădăcinată în identitatea noastră ca stat colonial colonist”, adaugă raportul.

Canada rămâne o țară predominant creștină conform recensământului național din 2021, care afirmă că cei cre se declară creștini reprezintă peste 50% din populația țării. Aceasta poate fi în scădere de la 77% în 2001, dar a doua religie ca mărime, islamul, reprezintă încă sub 5%.

Potrivit ziarului National Post, Comisia canadiană pentru drepturile omului, care a fost înființată pentru a pune în aplicare Legea drepturilor omului în 1977, primește 32 de milioane de dolari pe an în finanțare guvernamentală de la prim-ministrul Justin Trudeau.

În ciuda aparentei animozități față de Crăciun din partea Comisiei pentru Drepturile Omului, sondajele au arătat că cetățenii de toate religiile nu au nicio problemă ca sărbătoarea Crăciunului să fie o sărbătoare legală, un sondaj publicat anul trecut arătând că doar 6% doreau să renunțe la sărbătorile religioase.

Controversele legate de Crăciun sunt strâns legate de programul de imigrare în masă al Canadei. În 2011, un director al unei școli din Embrun, Ontario, a anulat concertul de Crăciun al școlii, deoarece nouă elevi nu participau.

Acesta s-a gândit la acea vreme că un concert de Crăciun ar putea enerva unele familii, dar mișcarea sa a fost întâmpinată cu o reacție dură din partea publicului larg.

Totuși, tendința de a-L scoate pe Isus Hristos din sărbătorile de Crăciun a continuat în Canada. În cel mai mare oraș al Canadei, Toronto, piața anuală de Crăciun din faimosul district Distillery a fost redenumită în 2021 „Distillery Winter Village”.

Personalitățile publice canadiene care subliniază legăturile dintre Hristos și sărbători precum Crăciunul sau Paștele sunt adesea batjocoriți sau etichetați ca extremiști religioși.

Liderul Partidului Conservator al Canadei, Pierre Poilevre, a fost aspru criticat Paștele trecut, când a apărut pe rețelele de socializare o reclamă în care spunea „Hristos a înviat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel