Data publicării:

Ponta: În bătălia dintre președinte și primul ministru, trebuie să câștige Parlamentul

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
ponta senat
ponta senat

Forumul Constituțional a organizat,  miercuri, de la ora 09.30, în parteneriat cu experții Comisiei de la Veneția, o conferință care are ca scop analizarea principalelor propuneri de revizuire a Constituției înaintate Forumului Constituțional. La conferința de la Senat au participat premierul Victor Ponta și președintele Senatului, Crin Antonescu.

Cele mai importante declarații ale premierului Victor Ponta:

- Este obligația minților luminate să construiască o pace de durată (după atâta război politic și între instituții). Există lacune în Constituție, și prevederi foarte bune, dar interpretate abuziv. CCR a adăugat la Constituție, uneori altfel decât adăugase cu un an înainte. E nevoie să regăsim un anumit grad de consensualism și predictibilitate.

- În bătălia dintre președinte și primul ministru, trebuie să câștige Parlamentul (cel mai legitim depozitar al voinței populare). Să introducem noțiunea de "regiune". Să gasim o formula mult mai pragmatică pentru garantarea drepturilor minorităților (nu numai cele naționale). Să modernizam unele drepturi fundamentale (de ex. cel la proprietate).

- Cred în sechestrarea și confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni. Cred căa dreptul de proprietate sfânt, garantat, nu trebuie să impiedice dezvoltarea țării (autostrazi în zig-zag). Pe procedura: revizuirea Constituției nu trebuie să fie o revizuire a unei majorități politice chiar și impresionante.

- Sanctiunile dure pentru cei care încalcă legea, fie că vorbim de situația rutieră sau altele (...) În toate țările europene mașina se valorifcă și dacă inculpatul este achitat peste 5 ani este despagubit. În sensul ăsta vorbeam, de o adaptare.

 - Efortul societății civile a fost important. Raportul Forumului Constituționla va sta la baza discuțiilor privind revizuuirea. Comsia de la Veneția va analiza raportul Comisiei de revizuire. Opinia Comisiei de la Venetia va sta la baza deciziei noastre. Nu vom merge în Parlament cu un punct de vedere contrar celui al "arbitrului" internațional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel