Impozitarea progresivă. Cîțu îl avertizează pe Ciolacu: În cazul companiilor este dezastru / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Florin Cîțu, premier al României în perioada 23 decembrie 2020 – 25 noiembrie 2021, a fost invitat la DC News și DC News TV unde a vorbit despre impozitare progresivă, cota unică și evaziune fiscală. 

Florin Cîțu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC News TV, despre impozitarea progresivă și menținerea cotei unice. Potrivit acestuia, cel mai mare haos a fost creat la impozitarea companiilor. 

„Marcel Ciolacu v-a spus că este adeptul impozitării progresive. Știm că un principiu al Partidului Național Liberal este menținerea cotei unice. Am putea vedea o modificare în acest sens într-o guvernare din care face parte Partidul Național Liberal?”, a întrebat Mihai Ciobanu, redactor-șef DC Business.

„Cu actuala conducere, da, bineînțeles. Cu actuala conducere aș putea să văd acest lucru deoarece chestii simple, cum e supraimpozitarea contractelor part-time sau aceste taxe pe boală, au trecut, așa că nu văd de ce nu ar trece și acest lucru.

Deja avem încă un impozit la proprietate. La regimul de impozitare a proprietății nu mai este cota unică peste un anumit prag, 250.000, sau la casă 500.000. Este deja în legislație. Nu mai ai cotă unică la impozitarea proprietății.

La impozitarea companiilor este dezastru, nu mai există un sistem de impozitarea de cotă unică. Acolo ai pentru microîntreprinderi, companiile mari au un alt prag. Este un haos acolo.", a spus Florin Cîțu. 

 

2. -imagine fara descriere- (florin-citu_76705900.jpg)

 

Ce e de făcut

Florin Cîțu a mai adăugat faptul că, în România, impozitarea progresivă ar micșora și mai mult încasările la bugetul de stat și că este esențial să se revină la cota unică. 

„Ceea ce ar trebui să facem este să revenim la o cotă unică. Aud discuțiile despre țările dezvoltate, dar România nu este acolo. România, ca să se dezvolte, are nevoie să atragă capital. Noi, în competiția pentru capital, nu suntem cu Germania, Franța sau cu SUA. Noi nu ne batem cu ei. Nu avem nicio șansă. Noi ne batem cu Ungaria, Bulgaria, Georgia, Polonia. Astea sunt țările cu care ne batem noi pentru a lua capital. 

Aceste țări, pentru companii, au un regim mult mai bun decât avem noi. Deci, trebuie să te uiți cu cine te bați pentru resurse. Noi nu ne batem cu Germania. Când o să fim unde e Germania, vedem atunci ce facem. Până ajungem unde e Germania, noi ne batem pentru capital și resursă umană cu țările mici. Acolo competiția este dură în ceea ce privește impozitarea. Toate folosesc acest instrument pentru a lua investiții.”, a mai spus acesta. 

 

„Antreprenorii care reușesc sunt eroi într-o societate"

„S-a venit cu o marotă – e-Factura – care a pus companiile din România pe jar că sistemul nu funcționează. Nu s-a reușit nimic la evaziunea fiscală.”, a spus Bogdan Chirieac. 

„Vă spun, din experiența pe care am avut-o în 2020, conformarea voluntară sau reducerea evaziunii fiscale a crescut atunci când statul a plătit facturile la timp. Când am avut încredere să returnăm TVA, fără control, atunci oamenii au plătit mai mult TVA, atunci a crescut. Când ai un stat polițienesc care vine și forțează lucrurile, oamenii vor încerca să scape.

Imaginea că cei din sectorul privat sunt niște bogătași și hoți nu este așa. Antreprenorii care reușesc sunt eroi într-o societate pentru că ei sunt cei care își riscă capitalul. Nu merg în vacanțe, stau cu familia, stau de dimineața până seara ca să creeze locuri de muncă, ca să plătească impozite. Ei sunt cei care duc totul în spate.", a spus Florin Cîțu la DC News și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel