Imposibilul s-a întâmplat. Băsescu, câștigător la voturi
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
vot
vot

Ceea ce părea imposibil s-a întâmplat. Președintele suspendat Traian Băsescu a câștigat la voturi, la referendum, într-un sătuc din comunca  Poiana Cristei.

Din cei 143 de votanţi care s-au prezentat la urne, 71 au votat împotriva demiterii preşedintelui, 70 au votat pentru demitere iar două voturi au fost anulate, scrie adevărul.ro

Se pare că vestea boicotului PDL nu a ajuns și la urechile lor, astfel că localnicii s-au dus să-l susțină pe Băsescu.

Potrivit datelor parțiale ale Biroului Electoral Central, participarea la referendum a fost de 46,23%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Curtea Constituțională a explicat, în decizia referitoare la extinderea programului de vot la referendum, că trebuie depuse toate eforturile pentru ca un număr cât mai mare de români să-și exprime opțiunea. Astfel, s-a exprimat limpede ideea că un prag de 50 la sută plus 1 vot, văzut de mulți ca un scut de protejare a președintelui, are ca scop mobilizarea electoratului, nu blocarea deciziei unei majorități a electorilor. Din informațiile DeCe News, juriștii USL pregătesc o sesizare adresată Curții, prin care cer să se ia act de boicotul anti-constituțional inițiat de Traian Băsescu și PDL. Această strategie electorală a perturbat procesul de votare, prin timorarea unor votanți și prin încălcarea secretului votului. Simpla exercitare a unui drept constituțional, după boicotul PDL, plasează alegătorul într-o tabără, iar în cazul unor comunități mici nu este posibilă păstrarea secretului votului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel