Importurile de carburanți din Rusia, interzise de duminică în Europa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Europa s-ar putea confrunta în următoarea perioadă cu mai multe crize de aprovizionare cu carburant.

O analiză realizată de New York Times arată că importurile de carburanți din Rusia vor fi interzise de duminică. Astfel, experții avertizează că scumpirea motorinei va fi inevitabilă. Evaluarea realizată de jurnaliștii americani arată că acest pas nu este deloc lipsit de riscuri pentru transportatorii din Europa, dar și pentru cei aproximativ 40% dintre posesorii de autoturisme, care s-ar putea confrunta cu o penurie. „Chiar dacă embargoul asupra țițeiului rusesc, demarat în 5 decembrie 2022, a produs puține perturbări, există temeri că interzicerea produselor rafinate precum motorina ar putea să nu fie atât de lină. Prețurile livrărilor la termen pe piața europeană au crescut deja”, arată publicația americană.

În 2022, Rusia a furnizat aproximativ jumătate din importurile de motorină ale Europei, volume care greu pot fi înlocuite rapid. În ultimele săptămâni, rafinăriile din mai multe țări europene și-au pregătit deja rezerve de carburanți. Pentru a putea a face față acestei situații, analiștii spun că Europa va fi nevoită să aducă mai multă motorină din Arabia Saudită, Kuweit și Emiratele Arabe Unite, precum și din India, China și SUA. Țări precum Franța și Germania au redus achizițiile de motorină rusească, pentru a pregăti din timp momentul interzicerii totale.

Mai mult decât atât, analiștii atrag atenția că această reechilibrare este abia la început și va provoca tensiuni care forțează prețurile mai mari. „În primul rând, distanțe mai mari pentru transportul motorinei implică nave mai mari de transport, iar timpii de expediere mai lungi vor crește costurile. Ar putea apărea și defecțiuni de livrare a combustibililor”, mai arată NY Times.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel