Importurile de alimente şi lemn din zonele defrişate ar putea fi interzise în UE
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Uniunea Europeană intenţionează să interzică importurile de alimente şi lemn din zonele defrişate, conform unei propuneri dezvăluite miercuri.

Proiectul de lege, pe care Bruxelles-ul vrea să-l transforme în regulă obligatorie pentru toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, va cere companiilor să arate că produsele lor din soia, carnea de vită, uleiul de palmier, cacao, cafea şi lemn sunt certificate ca provenind din zone „fără defrişări". Măsura vine după angajamentul internaţional făcut la summitul COP26 de săptămâna trecută de a pune capăt defrişărilor până în 2030, scrie Mediafax

„Această propunere este una cu adevărat inovatoare”, a declarat comisarul UE pentru politica de acţiune climatică, Virginijus Sinkevicius, într-o conferinţă de presă.

„Vizează nu doar defrişările ilegale, ci şi defrişările cauzate de expansiunea agriculturii”, a spus el.

Conform planului UE, ar trebui îndeplinite două criterii: ca mărfurile să fie produse în conformitate cu legile ţării de origine; şi ca acestea să nu fie produse pe terenuri defrişate sau degradate după ianuarie 2021. Regulile ar putea afecta ţări precum Brazilia, unde defrăşările în scopuri agricole au atras atenţia internaţională.

Defrişarea Amazonului a atins un nou record luna trecută, potrivit Institutului Naţional de Cercetare Spaţială din Brazilia. Grupul pentru protecţia mediului WWF spune că importurile UE sunt responsabile pentru 16% din defrişările globale.

Liderii lumii promit să oprească defrișările pentru binele planetei

Peste 100 de lideri mondiali au promis că vor pune capăt și vor inversa efectul defrișărilor până în 2030, în primul acord major al summit-ului COP26 privind schimbările climatice, relatează BBC.  Brazilia, unde întinderi extinse din pădurea tropicală amazoniană au fost tăiate, s-a numărat în mod ironic printre semnatari. Angajamentul include aproape 14 miliarde de lire sterline din fonduri publice și private.

Experții au salutat această mișcare, dar au avertizat că un acord anterior din 2014 „nu a reușit deloc să încetinească defrișarea” și, de asemenea,  trebuie respectate angajamentele. Doborârea copacilor contribuie la schimbările climatice, deoarece epuizează pădurile care absorb cantități mari de CO2, gaz care susține încălzirea globală.

Peste 30 dintre cele mai mari companii financiare din lume - inclusiv Aviva, Schroders și Axa - au promis, de asemenea, că vor pune capăt investițiilor în activități legate de defrișare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel