Tarife vamale SUA. Răspunsul UE
Comisia Europeană a propus o combinaţie între o cotă şi tarife pentru a evita o creştere a importurilor de oţel în UE, care este posibilă mai ales după ce SUA a impus tarife vamale suplimentare pentru importurile de oţel şi aluminiu.
Comisia Europeană a anunţat miercuri un set de măsuri destinate împiedicării unei creşteri explozive a importurilor de oţel în blocul comunitar, după decizia autorităţilor americane de a introduce tarife vamale suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Măsurile provizorii anunţate de Executivul comunitar, care vor intra joi în vigoare, vizează 23 de categorii de produse de oţel. Pentru fiecare dintre aceste 23 de categorii de produse se va aplica un tarif de 25% în momentul în care importurile vor depăşi media din ultimii trei ani.
"Tarifele americane pentru produsele din oţel provoacă distorsiuni în schimburile comerciale, ceea ce ar putea să îi afecteze pe producătorii de oţel din UE şi pe muncitorii din aceste industrii. Nu aveam altă alegere decât să introducem măsuri provizorii pentru a ne proteja industria împotriva unei creşteri explozive a importurilor", a declarat comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmström.
Răspuns al UE la tarifele vamale impuse de SUA
Aceste măsuri fac parte din răspunsul UE la tarifele vamale americane. Anterior, Executivul comunitar a introdus la rândul său tarife vamale pentru importuri de produse americane în valoare de 2,8 miliarde de euro, inclusiv bourbon şi motociclete şi, de asemenea, a demarat o acţiune juridică la Organizaţia Mondială a Comerţului faţă de tarifele vamale americane.
Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie, iar începând cu data de 1 iunie sunt aplicate şi producătorilor din UE.
Potrivit normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, UE poate impune aşa-numite "tarife provizorii" pentru o perioadă de până la 200 de zile dacă ajunge la concluzia preliminară că importurile crescute au provocat sau ameninţă să provoace pagube serioase sectorului său siderurgic. Principalii exportatori de oţel în UE sunt China, India, Rusia, Coreea de Sud, Turcia şi Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News