Data actualizării:
Data publicării:

Importanța zincului pentru sănătatea noastră. Mihaela Bilic: Percepția plăcerii alimentare poate fi afectată

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat cât de important este zincul pentru sănătatea noastră.

"Gustul alimentelor e simțit cu ajutorul papilelor gustative aflate pe suprafața limbii și pe mucoasa obrajilor. Mai nou, s-a descoperit că percepția gustativă este influențată și de alți factori, cum ar fi zincul. Prezent cu predilecție în alimentele de origine animală, zincul este un mineral cu rol esențial în creștere și dezvoltare, în funcționarea sistemului nervos și reproducător, asigură rezistența la boli și… percepția gustului. 

Care este mecanismul

De prezența zincului depinde funcționarea numeroaselor enzime implicate în metabolism, printre care și gustina, o enzimă secretată de glandele salivare. Dr. Hentkin, specialist la Clinica de gust și miros de la Washington, a studiat rolul gustinei în relația dintre nutriție și plăcere. El a demonstrat că zincul este indispensabil pentru percepția gustului, atât la nivelul gurii, cât și la nivelul creierului. Carența de zinc determină reducerea sintezei de proteine la nivelul papilelor gustative. La nivel central, percepția plăcerii alimentare poate fi afectată, zonele cerebrale responsabile fiind dependente de zinc.

Studiile făcute de dr. Hentkin au arătat eficiența zincului în stimularea gustinei și capacitatea lui de a regenera papilele gustative. Acest mineral îmbunătățește percepția gustului și mirosului, esențiale pentru evaluarea optimă a mâncării. 

Surse alimentare de zinc

Carne de orice fel, fructe de mare, produse lactate, brânză și ouă. În regnul vegetal avem zinc în semințe, nuci și fructe oleaginoase, linte și leguminoase. Cea mai mare eficiență metabolică o are zincul provenit din produsele de origine animală. De reținut că lactoza crește absorția zincului, în timp ce fitații din cereale au efect inhibitor. Și, dacă tot vorbim de plăcere, ciocolata este o excelentă sursă de zinc", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Image by Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel