Data publicării:

Implantul ocular Cyborg cu legătură directă la creier, salvarea nevăzătorilor?

Autor: Liana Ganea | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Science Eye este o proteză vizuală optogenetică avansată pentru pacienții cu orbire gravă.

Cyborgii obișnuiau să fie ceva ce vedeam doar în filme sau benzi desenate. Dintr-o dată însă, cu ajutorul tehnologiilor din ce în ce mai sofisticate, SF-ul devine știință. În prezent există o multitudine de mijloace prin care abilitățile fizice ale omului pot să fie sporite, indică Listverse. De la microcipuri de identificare și lentile de contact care fac mai mult decât să-ți repare vederea, la oase inteligente și globi oculari, toate revoluţionează lumea în care trăim şi anulează vorba cunoscută "orbul tot orb."

Până acum, ochii cyborg nu s-au ridicat la înălțimea ochilor umani reali. Dar cercetătorii de la o universitate din Hong Kong au dezvoltat un ochi cyborg mai capabil decât cei anteriori. Problema cu o mulțime de proteze oculare din ziua de azi este că acestea nu imită 100% părțile umane, deși unele chiar se apropie. Cu toate acestea, datorită activității cercetătorilor de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong, s-a dezvoltat un ochi cyborg despre care se spune că este aproape la fel că unul real, scrie New Scientist.

Dispozitivele protetice oculare au limitările lor, una dintre acestea fiind că se folosește un obiect plat pentru a sesiza imaginile. Asta înseamnă că nu se conformează exact formei sferice a globului ocular uman și, în consecință, câmpul vizual este mai restrâns față de cel globului ocular uman care are un câmp vizual de 150 de grade. Totuși, cercetătorii din Hong Kong au creat un ochi cyborg care îl imită pe cel uman. Acest design include o lentilă care contribuie la focalizarea luminii, pe lângă o rețină emisferică.

În mijlocul ochiului cyborg – dezvoltat de cercetătorii din Hong Kong – există o substanță conductiva, similar cu organul real. Acest dispozitiv ocular este fabricat din oxid de aluminiu poros și umplut cu nanofire sensibile la lumina. Asta înseamnă că, atunci când există lumina, nanofirele se vor activă și vor transmite semnale electrice. În momentul de față, dispozitivul ocular al cercetătorilor din Hong Kong necesită o sursă externă de energie. Dar cercetătorii consideră că, prin utilizarea nanofirelor, este posibil că acestea să fie folosite drept celule solare. Astfel, versiunile ulterioare ale ochiului cyborg ar putea deveni independente din punct de vedere energetic. 

Second Sight și Pixium Vision

Atunci când te gândești la un cyborg, primul lucru care îți apare în minte este privirea robotică, poate chiar laser. Chiar dacă această tehnologie este încă departe de noi, există unele dispozitive similare care poartă o aură SF.

Pixium Vision, o companie franceză, a dezvoltat un produs numit IRIS. Cu toate acestea, Second Sight, o companie americană, se laudă cu primul ochi bionic, complet electro-mecanic. Argus II, unul dintre cele mai recente dispozitive, intenționează să ofere o vedere perfectă. Potrivit site-ului companiei, „se combină un implant ocular în miniatură cu o cameră portabilă și un procesor care să transforme modul în care privim lumea”.

Argus II funcționează prin captarea informațiilor de la o cameră mică montată pe niște ochelari. Imaginile sunt mai apoi convertite în stimuli electrici și transmise retinei. De acolo, implantul din retină o stimulează, trimițând informația la nivelul creierului pentru a simula vederea. Tehnologia revoluționară necesită intervenție chirurgicală și este încă departe de a fi perfectă.

Cu toate acestea, Argus II constituie o posibilitate nouă pentru cei care și-au pierdut văzul. Un cyborg cu ochii bionici – momente extraordinare pentru tehnologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel