Data publicării:
Îmbrățișarea fluture. Tehnica psihologică de a te calma rapid
Uneori circumstanțele ne depășesc resursele și suntem invadați de angoasă, anxietate și frică.
Există o tehnică psihologică foarte simplă și eficientă care ne ajută să eliberăm tensiunea emoțională, să ne calmăm atunci când ne simțim copleșiți, să reducem anxietatea și chiar să procesăm experiențele traumatice care ne împiedică să mergem înainte: se numește ”îmbrățișare fluture”.
Îmbrățișarea fluture este o tehnică de stimulare bilaterală care este foarte utilă pentru a reduce anxietatea și pentru a ne calma atunci când ne simțim copleșiți emoțional.
Atingerea stimulează ambele emisfere ale creierului, declanșând un răspuns rapid de relaxare care ajută la eliberarea tensiunii, potrivit Angolo Psicologia.
Tehnica esre folosită atât la adulți cât și la copii pentru a facilita procesarea primară a amintirilor traumatice. Controlul dobândit de pacienți din stimularea lor bilaterală poate fi un factor de împuternicire care îi ajută să mențină un sentiment de securitate în timp ce procesează experiențe sau amintiri traumatice.
Cum se face îmbrățișarea fluture
Încrucișează-ți brațele pe piept, astfel încât vârfurile degetelor mijlocii ale fiecărei mâini să fie plasate sub claviculă, iar celelalte degete să acopere zona de sub acel punct, între clavicula și umăr, și între claviculă și stern”.
Mâinile și degetele trebuie să fie cât mai verticale posibil, astfel încât degetele să îndrepte spre gât și nu spre brațe. Dacă doriți, vă puteți bloca degetele mari pentru a forma corpul fluturelui și puteți extinde celelalte degete spre exterior pentru a forma aripile fluturelui.
Închideți ochii complet, apoi, alternează mișcările mâinii, ca aripile unui fluture. Lasă-ți mâinile să se miște liber. Puteți respira încet și profund (respirația abdominală), în timp ce observați ceea ce se întâmplă în mintea și corpul vostru (gânduri, imagini, sunete, mirosuri, sentimente și senzații) fără a încerca să le schimbați, să le respingeți sau să le judecați. Vă puteți imagina că le priviți ca pe niște nori trecători.
În mod ideal, ar trebui să facem acest exercițiu într-o poziție confortabilă, stând sau întinși. De asemenea, ne putem încrucișa brațele peste piept punând mâna dreaptă pe umărul stâng și cea stângă pe umărul drept. Alegem metoda cu care ne simțim cel mai confortabil și care funcționează cel mai bine pentru noi.
Efectuăm acele mici atingeri timp de aproximativ 20-25 de secunde (fiecare set) pe măsură ce devenim conștienți de ceea ce se întâmplă în mintea și corpul nostru. Dacă senzațiile pozitive cresc, continuăm exercițiul până ajungem la o stare de calm.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News