Imagistica medicală, progrese tehnologice impresionante. Pacienţii cei mai avantajaţi. Dr. Dijmărescu, SANADOR: Au evoluat foarte mult
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Max Mishin, Pexels
Fotografie de la Max Mishin, Pexels
Progresul tehnologic în domeniul imagisticii aduce schimbări importante. Medicul Adrian Dijmărescu, specialist în radiologie-imagistică medicală, a explicat aceste lucruri la interviurile DC NEWS - DC MEDICAL. El a spus şi cine sunt persoanele cele mai avantajate de aceste progrese. 

"Care sunt progresele în ceea ce priveşte imagistica, care este diferenţa faţă de radiologia clasică?", a întrebat Val Vâlcu. 

"În momentul de faţă, când vorbim despre imagistică, vorbim despre tehnicile imagistice secţionale, care sunt avansate faţă de radiologia convenţională. Fie că vorbim de tomografia computerizată, fie că vorbim despre rezonanţă magnetică, aceste două metode, care sunt complementare, au evoluat foarte mult. Mai ales în ceea ce înseamnă rezonanţă magnetică. În momentul de faţă, dispunem de aparate cu câmpuri de trei Tesla (n.r. unitatea de măsură a câmpului magnetic), ceea ce ne oferă o posibilitate de a investiga la o calitate mai bună anumite patologii. 

Sanador

Cum spuneam, un câmp cu o putere magnetică mai mare aduce anumite avantaje, şi anume: o calitate superioară a imaginilor obţinute, o rezoluţie mai bună, şi nu în ultimul rând, în anumite patologii, putem obţine chiar şi un timp de achiziţie mai scurt. Acest lucru ne foloseşte în cazul pacienţilor care sunt claustrofobi, sau care sunt mai speriaţi de aceste examinări. Creşte confortul pentru pacient!", a declarat dr. Adrian Dijmărescu. 

Avansul tehnologic, ajutor în cazul persoanelor supraponderale 

"Un alt avantaj al aparatului de trei Tesla este şi lărgirea foarte mare a tubului de examinare. Asta din nou sporeşte confortul pacienţilor şi permite examinarea prin rezonanţă magnetică a pacienţilor supraponderali sau chiar obezi", a mai arătat specialistul. 

Întrebat care este limita de greutate, având în vedere că în metoda clasică se impunea o limită de 140 kg, medicul a spus că "sper să nu mă înşel, dar cred că acum se poate ajunge la o greutate de 220 kg susţinută de masa aparatului, dar trebuie luat în calcul faptul că este importantă şi circumferinţa abdominală, pentru ca pacientul să poată fi inserat în aparat. Contează cum e construit pacientul. Acolo ne interesează cel mai mult". 

Dr. Adrian Dijmărescu este medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică și ultrasonografie generală, doctor în științe medicale și cadru universitar la UMF "Carol Davila" București.

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel