Imagini dezolante. Măștile sanitare aruncate ajung pe recifele de corali din Filipine / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Imagini dezolante. Măștile sanitare aruncate ajung pe recifele de corali din Filipine  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Imagini dezolante. Măștile sanitare aruncate ajung pe recifele de corali din Filipine / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Măștile de protecție de unică folosință ajung pe recifele de corali din apropierea capitalei Filipinelor, Manila. Potrivit unei estimări a Băncii Asiatice de Dezvoltare, în timpul vârfului pandemiei COVID-19, orașul ar fi putut genera până la 280 de tone de deșeuri medicale pe zi, relatează BBC

Grupurile de protecție a mediului avertizează că plasticul din interiorul măștilor sanitare ajunge în apă și este consumat de animalele marine. Aciviștii îndeamnă guvernul filipinez să îmbunătățească tratarea deșeurilor medicale, pentru a preveni poluarea mării.

Safandrii de la Anilao Scuba Dive Center, un grup afiliat la Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, care promovează turismul marin durabil în Asia de Sud-Est, au filmat imagini dezolante cu recifele de corali acoperite cu măști sanitare, scrie Digi24.

„Când am văzut o mască sanitară albastră, m-am simțit tristă și vinovată, pentru că și au am folosit astfel de măști, care sunt ușor de aruncat”, spune Shala, membră a grupului de scafandri.

Reciful e frumos colorat, iar viața marină din jurul lui e diversă. Dar când au făcut prima scufundare după lockdown-ul provocat de pandemie, Shala și colegul ei Oliver au fost șocați de poluarea cu deșeuri.

„În 10 minute am văzut vreo 10-12 măști, acest lucru nu se întâmpla înainte. Oare de câte luni erau acolo acele măști? Nu ne dorim acest lucru”, spune Oliver.

Scafandrii au adunat măștile și le-au adus la suprafață, alături de alte deșeuri din plastic găsite în apă.

„Nu vrei ca turiștii să vadă asta și nu vrei ca peștele pe care îl pui pe masă să fi înghițit o mască sanitară”, spune Oliver, potrivit Jurnal.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel