IICCMER, demers arheologic pentru căutarea deținuților politici decedați la Târgu Ocna
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca (MNIT) deschid un șantier arheologic în Târgu Ocna pentru căuta și deshuma foștii deținuți ai închisorii comuniste din județul Bacău.
Campania de investigare începe în data de 15 iulie 2013, se arată într-un comunicat al IICCMER remis DeCe News.
Deținuții închiși în perioada comunistă la închisoarea din județul Bacău au fost înhumați fără sicriu, iar mormintele nu au fost marcate cu cruce. Se cunoaște doar că gropile au fost săpate în incinta cimitirului, pe terenul neocupat atunci de morminte mai vechi.
Acţiunea de la Târgu Ocna are inclusiv o dimensiune de recuperare a memoriei, căutând să cinstească amintirea celor care, pentru convingerile lor democratice, au fost eliminaţi în sistemul carceral comunist, subliniază Institutul.”Așa cum am demonstrat în ultimul an, continuăm, într-un ritm susținut, prin programul de investigații arheologice, identificarea locurilor din preajma fostelor penitenciare în care au murit deținuții politici. După Aiud, șantierul de la Târgu Ocna reprezintă un demers important întrucât închisoarea s-a evidențiat printr-un regim carceral special. Prin această acțiune, sperăm să putem localiza cât mai precis și așeza pe harta represiunii acest spațiu încărcat de memorie, cu toate dovezile materiale care vor rezulta de aici”, a declarat președintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru. Cercetările arheologice vor fi realizate de o echipă specializată în astfel de acțiuni, coordonată de Gheorghe Petrov, arheolog expert la IICCMER şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, alături de care se vor afla arheologii Paul Scrobotă şi Horaţiu Groza. La lucrări va participa şi istoricul Marius Oprea, directorul Departamentului de Investigaţii Speciale din cadrul IICCMER. În perioada comunistă, penitenciarul de la Târgu Ocna a servit pentru detenţia persoanelor bolnave de TBC, fiind caracterizat în literatura de specialitate drept o adevărată ”Bastilie sanitară” a României comuniste.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News