Îi mai pupăm pe sârbi și a doua oară?
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
val-vilcu
val-vilcu

Bine că nu prea era presă online în timpul războiului NATO-Serbia. Mulți lideri de opinie s-ar rușina astăzi de ceea ce scriau atunci când occidentalii încercau oprirea genocidului în Kosovo. Ce de osanale trăgeau sârbilor: popor demn, puternic, bărbătesc, nu ca românii, niște muieri care se dau după cel mai tare din parcare. Demersul Antena 3, care a adus tema românilor din Timoc în atenția publicului, dar mai ales recentele evenimente din Serbia arată că s-au înșelat.

Sârbii nu sunt o nație de oameni demni și puternici. Campania de slavizare forțată,  agresarea minorităților și atacurile naționaliste arată un popor care se teme. Câtă demnitate găsiți în distrugerea de biserici? Dar în pocirea numelor unor oameni cărora li se rescrie istoria personală, odată cu aceea a comunității? Dacă erau tari, sârbii nu se temeau de românii din Timoc.

Acum putem înțelege mai bine ce crime au făcut sârbii în Bosnia și de ce nu i-au mai răbdat celălalte popoare din Iugoslavia. Evident, dintr-o experiență care ne doare, în măsura în care mai putem simți ceva pentru conaționali de-ai noștri agresați de un stat opresor.

Ce deosebire este între slavizarea românilor din Timoc și epurarea etnică practicată de sovietici în Basarabia? Singura pe care o văd este legată de reacția autorităților de la București. O preocupare există pentru moldoveni, nimic pentru timoceni. Problema  românilor asupriți de sârbi este că nu votează, ca basarabenii care își cumpără astfel pașaportul pentru occident. Baconschi, care l-a asmuțit pe Băsescu împotriva ambasadorului de la Roma, fiindcă acesta n-a participat la un zaiafet, n-a certat niciun ambasador  din Serbia pentru că tace în fața unei drame fără sfârșit.  

În rest, să fim mai ponderați și să nu-i mai pupăm pe sârbi, acolo unde ei ne trag șuturi, de câte ori pot. Basmele cu singurii noștri prieteni, sârbii și Marea Neagră, rămân simple basme. Dacă așa arată prietenii, din partea Mării Negre mă aștept la un tsunami devastator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel