Igor Dodon dă vina pe Maia Sandu pentru arestarea lui: De mâine vor scădea prețurile, se vor mări pensiile și salariile?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Inquam Photos / Adel Al-Haddad si Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Inquam Photos / Adel Al-Haddad si Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Igor Dodon a transmis un mesaj de ultimă oră după ce a fost arestat.

„Stimați colegi, prieteni, dragi cetățeni. Astăzi a fost o zi încordată pentru mine și pentru familia mea. Înțelegeți cu toții asta și știți de ce. Nu e prima dată când am devenit ținta unei justiții regizate și dirijate politic. În ultimii ani au fost multe atacuri și am trecut prin diferite campanii de calomniere și de acuzații nefondate. Totuși, niciodată nu s-a procedat într-un mod atât de vădit denigrator ca azi, când anchetatorii au organizat scurgeri selective ale unor imagini sau pur și simplu au manipulat abil cu diferite date, cu scopul de a crea anumite reacții negative la public.

Îmi pare rău că s-a procedat în așa mod. Până și în politică trebuie să existe omenie și e grav dacă această omenie a fost sacrificată de dragul unor răfuieli personale cu un lider al opoziției.

Stimați cetățeni, vreau să vă asigur că pentru fiecare element care prezintă interesul procurorilor eu am explicațiile și justificările necesare, pentru a înlătura orice suspiciune sau bănuială de corupție și ilegalitate. Acesta e un dosar politic cusut cu ață galbenă. Și sunt sigur că o judecată corectă și necontrolată politic îmi va da dreptate. Eu înțeleg foarte bine graba cu care guvernarea a decis să mă ancheteze și să mă rețină. Eu nu mă voi lega de simbolismul acestei zile, ci voi privi lucrurile într-un context mai larg. Maia Sandu și PAS nu pot deloc gestiona situația economică și socială din țară. Asta o înțelege toată lumea, chiar și cei din PAS.

Totul se scumpește, totul se dărâmă, tinerii continuă să emigreze, popularitatea guvernării iarăși a început să scadă, iar partenerii externi le cer să facă cedări serioase privind suveranitatea țării și privind securitatea economică. Totodată, cetățenii se arată tot mai indignați de aceste crize în lanț, ei nu vor ca Moldova să fie parte a conflictului militar și sunt gata să iasă la proteste masive, pentru a cere încetarea acestor „vremuri nebune” și pentru a cere revenirea la normalitate.

În aceste condiții, aflată în impas, guvernarea a procedat așa cum proceda regimul lui Plahotniuc – a identificat principala forță a opoziției, principalul lider cu credibilitate politică și au lovit cu toată forța, prin abuz al justiției, prin hărțuire, prin plasare în arest și prin denigrare mediatică. Guvernarea îl înlătură pe cel de care se teme.

Dar voi credeți oare că oamenii nu își dau seama că vreți să lăsați țara fără opoziție, ca într-o dictatură? Voi credeți că oamenii nu își dau seama că tot acest show cu mascați s-a făcut și cu scopul de a distrage atenția cetățenilor de la criza în agricultură, de la prețuri și tarifuri înalte, de la sărăcie și de la incompetența și iresponsabilitatea guvernării PAS? Toți, totul înțeleg. Oamenii simpli sunt mai deștepți decât mulți dintre voi, care stați azi prin Parlament sau ministere.

Și ce dacă m-ați arestat azi?

De mâine vor scădea prețurile, se vor mări pensiile și salariile și vor veni în sfârșit "vremurile bune" promise? Veți vedea că vor trece câteva zile sau câteva săptămâni și oamenii iarăși o să ceară de la voi o viață mai bună, nu promisiuni și cai galbeni pe pereți.Și eu sunt sigur că toți colegii mei din Partidul Socialiștilor vor ști să fie alături de cerințele și de revolta cetățenilor. Cu fermitate și cu determinare politică, noi am scăpat de regimul lui Plahotniuc, care a capturat statul. Tot prin poziție fermă și prin curaj vom pune la respect și vom înlătura, dacă trebuie, regimul PAS, care distruge țara. Eu aici voi rezista.

Voi, stimați colegi, rezistați acolo unde sunteți, la libertate, și demonstrați că sunteți cea mai importantă forță politică din interiorul țării. Demonstrați că sunteți forța care nu va ceda neutralitatea, suveranitatea țării nimănui și că sunteți atenți la vocea poporului.Moldova are Viitor! Iar noi în această luptă vom avea Victoria de partea noastră.

P.S. Acest mesaj a fost transmis prin intermediul avocaților mei. S-ar putea să fiu lipsit de posibilitatea sau dreptul de a comunica o vreme cu voi, dar fiți siguri că sunt cu gândul alături de toți cei care îmi sunt dragi, sunt cu gândul alături de toți cetățenii Republicii Moldova, care așteaptă revenirea țării la normalitate”, a fost mesajul transmis de Igor Dodon.

VEZI ȘI: Igor Dodon a fost reţinut pentru 72 de ore

Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon a fost reţinut marţi pentru 72 de ore, după ce procurorii au dispus percheziţii la reşedinţele fostului preşedinte (2016-2020). În dosarul penal deschis pe numele său, fostul lider al Partidului Socialiştilor este suspectat de corupere pasivă, acceptarea finanţării formaţiunii sale politice de către o organizaţie criminală, trădare de ţară şi îmbogăţire ilicită.

Oamenii legii au făcut percheziţii în 10 imobile şi trei automobile

Potrivit Moldpres, procurorul-şef interimar al Procuraturii anticorupţie, Elena Cazacov, a informat în cadrul unui briefing că marţi dimineaţă oamenii legii au făcut percheziţii în 10 imobile şi trei automobile, unde au depistat sume importante de bani în lei (moldoveneşti) şi valută străină, contracte şi recipise, dar şi mai multe bunuri de lux care au fost confiscate pentru verificări. Potrivit sursei citate, în afară de fostul preşedinte a mai fost reţinută încă o persoană. Autorităţile moldovene au redeschis vineri dosarul penal de corupţie împotriva politicianului pro-rus, care este acuzat că a primit mită de la oligarhul Vladimir Plahotniuk, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova.

Acest lucru a fost posibil datorită deciziei Camerei de Apel Chişinău, care a declarat nulă decizia Judecătoriei Chişinău de a-l proteja pe fostul lider moldovean de ancheta penală, aminteşte EFE. Procuratura anticorupţie l-a exonerat pe Dodon în iunie 2020, declarând că 'nu a găsit nicio dovadă a unei infracţiuni' în timpul investigaţiilor iniţiate după apariţia unor înregistrări video în care apar fostul preşedinte şi oligarhul Plahotniuk, care fuge de justiţia moldovenească.

În înregistrările video se vede cum Plahotniuk încearcă să îi înmâneze lui Dodon un pachet negru, care ar conţine bani. Referitor la ancheta asupra lui Dodon, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi în faţa presei că Moscova consideră că aceasta este o afacere internă a Republicii Moldova, dar este îngrijorată de persecutarea susţinătorilor dialogului cu Rusia. El a adăugat că speră că toate drepturile legale ale lui Dodon vor fi protejate, a relatat TASS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel