Igiena orală și hipertensiune arterială. Iată care este legătura dintre sănătatea gingiilor și inimă
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Anna Shvets: PEXELS
Fotografie de la Anna Shvets: PEXELS
Există o relație strânsă între igiena orală și sănătatea inimii și a arterelor.

Mai multe studii clinice au stabilit relația dintre acești doi factori, ambii negativi pentru sănătate: Tratează-ți dinții pentru a scădea tensiunea arterială.

În ultima vreme a existat un interes din ce în ce mai mare pentru posibila legătură dintre boala parodontală, în practică bolile țesuturilor din jurul dinților și bolile cardiovasculare.

Studiile epidemiologice observaționale timpurii, care examinează asocierea dintre igiena orală și bolile cardiovasculare, au demonstrat că sănătatea parodontală precară a fost asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

Diagnostic și tratament pentru parodontită și hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială și parodontita împărtășesc mulți factori de risc: fumatul, obezitatea, diabetul și un stil de viață sedentar. Mai mult, dovezile experimentale recente indică faptul că parodontita și hipertensiunea arterială au o bază genetică comună, susținând faptul că o afecțiune inflamatorie cronică se află în spatele ambelor patologii, potrivit Di Lei.

Pentru aceasta, Societatea Italiană de Parodontologia și Implantologie și Societatea Italiană de Hipertensiune Arterială și-au unit forțele și au dezvoltat un ghid practic privind căile corecte de diagnostic și tratament și un manual de informare cu recomandări practice pentru diagnosticare și screening încrucișat.

Cu câteva întrebări simple despre tensiunea arterială, medicul stomatolog va putea identifica pacienţii cu inflamaţie a gingiilor, cu un risc mai mare de hipertensiune arterială pentru care este nevoie de controlul tensiunii arteriale, invitându-i să consulte un specialist.

Pe de altă parte, este, de asemenea, de o importanță fundamentală pentru medicul internist sau cardiolog să includă în evaluarea pacientului câteva întrebări privind starea sănătății bucale, care pot reprezenta un avertisment pentru un potențial risc de parodontită.

O relație strânsă între suferința de gingii și hipertensiune arterială

Nu este prima dată când s-a demonstrat că cei care suferă de parodontită, adică inflamarea țesuturilor din jurul dintelui, în special a gingiilor, ar avea un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială și deci de a se confrunta cu probleme de sănătate a inimii. Cu ceva timp în urmă, un studiu apărut în Cardiovascular Research, arată o asociere liniară clară între cele două fenomene: cu cât parodontita este mai gravă, cu atât probabilitatea de a dezvolta hipertensiune arterială este mai mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel