Țigara electronică, gumă, plasturi cu nicotină: efecte în timpul sarcinii
Țigara electronică și substituenții de nicotină (pastile, gumă, plasturi) utilizate în timpul sarcinii sunt extrem de periculoase deoarece cresc riscul de moarte subită a nou-născutului, avertizează un nou studiu.
Pentru a renunța la fumat în timpul sarcinii, unele gravide optează pentru substituenții de nicotină: țigara electronică, pastile, gumă sau plasturi. Utilizarea acestor produse poate fi o opțiune în cazul femeilor însărcinate, dar numai sub control medical. Însă un nou studiu pune sub semnul îndoielii această permisiune.
Publicat în Journal of Physiology, studiul este realizat de cercetătorii de la Geiseil School of Medicine din Dartmouth (SUA). Potrivit autorilor, substituenții de nicotină pot crește riscul de moarte subită a nou-născuților care aparțin femeilor cu deficit de serotonină (cunoscută și ca hormonul fericirii).
Risc crescut de hipoxie severă și asfixie
Cu toate că studiul a fost făcut pe animale de laborator, concluziile sunt clare: expunerea intrauterină la nicotină periclitează capacitatea respiratorie după naștere. În asociere cu deficitul de serotonină, poate fi afectată și frecvența cardiacă în cazul privării de oxigen.
Cercetătorii susțin că un efect similar poate fi observat și la oameni. „Expunerea la nicotină în timpul sarcinii este dăunătoare pentru bebelușii care au și alte vulnerabilități, cum ar fi un deficit ușor de sertonină, ei având un risc crescut de hipoxie severă și asfixie”, afirmă autorii.
Dacă renunțarea la fumat în timpul sarcinii este indiscutabilă, gravidele nu ar trebui să recurgă nici la substituenți de nicotină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News