Ieșirea Greciei din zona euro, din nou pe buzele tuturor
Ieșirea Greciei din zona euro este un scenriu care revinie în actualitate, după ce FMI ar putea putea opri finanţarea dacă se va dovedi că statul elen nu îşi respectă angajamentele din acord, situaţie în care guvernul de la Atena ar intra în faliment în septembrie.
O misiune din partea Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene va sosi marţi pentru a determina cât de mult a deviat Grecia de la ţintele fiscale din acordul de bailout.
Misiunea de evaluare, amânată din iunie din cauza instabilităţii politice generate de alegerile parlamentare, va avea loc într-o atmosferă tensionată, caracterizată prin neîncrederea că Grecia îşi va respecta angajamentele şi reticenţa guvernelor din zona euro de a suplimenta împrumuturile către ţară, transmite Bloomberg.
"Dacă Grecia nu va îndeplini acele condiţii, nu se mai pot face plăţi", a declarat duminică, pentru postul de radio ARD, vicecancelarul german Philipp Roesler, totodată ministru al Economiei, arătându-se "foarte sceptic" că Grecia ar mai putea evita falimentul.
Grecia cere suplimentarea împrumuturilor şi amânarea ţintelor fiscale din acord, pentru a putea atinge obiectivul pe termen lung convenit cu creditorii externi, de a reduce datoria de stat la sub 120% din PIB până în 2020.
FMI a sugerat în luna martie că nu va aloca noi fonduri Greciei. Două surse oficiale din cadrul FMI au declarat recent că Board-ul instituţiei va decide în august dacă deblochează sau nu o nouă tranşă către Atena.
O sursă oficială UE a declarat pentru Der Spiegel că "este deja clar" că Grecia nu va putea atinge ţinta pe termen lung privind datoria de stat.
Ratarea acestui obiectiv ar impune suplimentarea finanţării către statul elen cu până la 50 miliarde euro, situaţie inacceptabilă pentru FMI şi pentru unele state din zona euro, potrivit publicaţiei germane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News