ICCJ, decizie proteste. Tudor Cârstoiu: E o lovitură
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Tudor Cârstoiu
Tudor Cârstoiu
Activistul civic Tudor Cârstoiu a comentat, pentru DC News, decizia luată de ICCJ cu privire la organizarea protestelor în fața instituțiilor publice. 

Tudor Cârstoiu a comentat, pentru DC News, decizia luată de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a subliniat faptul că orice protest care se organizează în zona unei instituţii publice (aşa cum este şi sediul Guvernului din Piaţa Victoriei) trebuie anunţat în prealabil. Toate mitingurile și adunările publice trebuie declarate, în caz contrar, cine protestează în fața oricărei instituții publice, nu numai a Guvernului, va fi sancționat dacă respectivul protest nu e declarat. Tudor Cârstoiu apreciază faptul că decizia este o lovitură asupra dreptul inviolabil la libera exprimare, garantat de Constituţie.

"Decizia de astăzi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pare să creeze probleme pentru protestele spontane care, prin definiţie, nu pot fi anticipate. Însă, în general, protestele au fost declarate. E important de reţinut faptul că a declara/notifica nu este egal cu a cere aprobare. Nimeni nu poate 'aproba' dreptul inviolabil la libera exprimare, garantat de Constituţia României", ne-a declarat Tudor Cârstoiu. 

Şi Cristian Dide a comentat decizia ICCJ

”Practic, a dat undă verde Jandarmeriei să scrie amenzi și să intervină în forță în cazul în care protestul nu este declarat, chiar dacă este unul pașnic. Astfel, manifestațiile ce se desfășoară în urma unei decizii cu puternic impact emoțional, așa cum a fost cel din noaptea OUG 13, nu mai pot avea loc. Într-o țară precum România, unde există risc de Ordonanțe de Urgență, unde partidul de la guvernare atacă zilnic statul de drept, spontaneitatea adunărilor publice nu pare să mai fie permisă.

Suntem în situația în care nu putem protesta în fața sediului PSD București deoarece ONG-uri apropiate acestul partid au declarat un protest fantomă pe un an de zile în respectiva locație. Având în vedere că legea nu permite două adunări publice în același loc, oricine dorește să protesteze în fața PSD, va primi un refuz din partea Primăriei Generale a Municipiului București. Aceeași situație se regăsește în mai multe locuri de interes public (sediul ALDE, Primăria Capitalei)”, a comentat Cristian Dide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel